Bloomberg: Η Κίνα αναστέλλει τις πωλήσεις LNG για να διασφαλίσει τις δικές της προμήθειες

Bloomberg: Η Κίνα αναστέλλει τις πωλήσεις LNG για να διασφαλίσει τις δικές της προμήθειες

Η αρμόδια κινεζική αρχή ζήτησε να διατηρηθούν για χρήση στο εσωτερικό της Κίνας τα χειμερινά φορτία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ζήτησε από τις εταιρείες κοινής ωφελείας που εισάγουν φυσικό αέριο να σταματήσουν τη μεταπώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει προμήθειες για την ίδια εν όψει της χειμερινής περίοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ζήτησε από τις PetroChina Co, Sinopec και Cnooc Ltd να διατηρήσουν για χρήση στο εσωτερικό της χώρας τα χειμερινά φορτία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με το Reuters.

Η είδηση έγινε γνωστή καθώς οι εισαγωγείς LNG στην Κίνα επιδιώκουν να παραμείνουν εκτός της αγοράς άμεσης παράδοσης τον φετινό χειμώνα, με τη ζήτηση να έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2002, γεγονός που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πιθανόν να αποφύγει να συναγωνιστεί την πληγείσα από κρίση Ευρώπη για προμήθειες.

Σήμερα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αυξήσει κατά πολύ την ικανότητά της για προμήθεια ενεργειακών προϊόντων και βασικών αγαθών, επαναλαμβάνοντας μια πολιτική σταθεροποίησης των τιμών των πρώτων υλών και διασφάλισης των προμηθειών.

H πρόταση Κομισιόν για «δυναμικό» πλαφόν στο αέριο

Τις λεπτομέρειες για το «δυναμικό» πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναμένεται να προταθεί από την Κομισιόν αυτή την εβδομάδα, αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει δει το πρακτορείο, θα επιβληθεί υποχρεωτικό όριο στο εύρος διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Όπως αναφέρεται, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα είναι υπεύθυνος για να καθορίσει ένα ανώτατο όριο τιμής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης πιθανές παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των συμβολαίων και εν τέλει των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Tέλος, ως «έσχατη επιλογή» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να θεσπιστεί μια «δυναμική» τιμή αγοράς, στην οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές φυσικού αερίου στην αγορά spot (αγορά επόμενης μέρας) TTF υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Με πληροφορίες από BLOOMBERG, REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή