Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφθασε το 10%, ενώ οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και οι τιμές των τροφίμων κατά 20,3%

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ για τη μεταπολεμική περίοδο καταγράφει ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο στη Γερμανία, με την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας να κάνει λόγο για 10,4% και να αποδίδει την αύξηση των τιμών στο ενεργειακό κόστος και στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφθασε το 10%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και οι τιμές των τροφίμων κατά 20,3%. Οι τιμές για τον καταναλωτή αναμένεται επίσης να αυξηθούν για τον τρέχοντα μήνα κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναμένει ακόμη αυξήσεις των τιμών από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% θα περιορίσει τελικά τις τιμές. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται περιορισμός της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης και εκτεταμένες ακυρώσεις ανέγερσης ακινήτων. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της περιόδου θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή