Η Κροατία υιοθετεί το ευρώ και εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν

Η Κροατία υιοθετεί το ευρώ και εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν

Η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κροατία υιοθέτησε σήμερα το ευρώ κι εντάχθηκε στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών, δυο ορόσημα για τη μικρή χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου μια δεκαετία.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας), η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης.

Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν, την αχανή ζώνη όπου πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται απλώς για την επισημοποίηση μιας κατάστασης που υφίσταται ντε φάκτο εδώ και χρόνια καθώς οι οικονομικοί δεσμοί της Κροατίας με την Ευρωζώνη είναι προ πολλού ισχυροί. 

Το 50% του εξωτερικού της εμπορίου είναι με τις χώρες της Ευρωζώνης από την οποία προέρχονται τα 2/3 των άμεσων ξένων επενδύσεων στο έδαφός της αλλά και το 70% των τουριστών της. Παράλληλα, το 50% των καταθέσεων είναι σε ευρώ όπως και το 60% των δανείων της. 

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η προσχώρηση μιας ακόμη χώρας στην Ευρωζώνη θα δώσει μια συμβολική ώθηση στην ενότητα της Ευρώπης σε μια στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στο εναντίον της μέτωπο. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει χαρακτηρίσει την προσχώρηση της Κροατίας «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη», ενώ έχει προβλέψει πως η χώρα θα ωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή