Credit Suisse: Η… «αγία τριάδα» της διάσωσης

Credit Suisse: Η… «αγία τριάδα» της διάσωσης

Η ελβετική τρόικα διάσωσης αποτελείτο από μία πολιτικό έναν οικονομολόγο και έναν μαθηματικό. Οι «τρεις» από την προηγούμενη εβδομάδα κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα...

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα συγχωνευτείτε με τη UBS και θα το ανακοινώσετε την Κυριακή το βράδυ πριν ανοίξει η Ασία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Αυτή ήταν η κουβέντα που σύσσωμη η «αγία τριάδα» της Ζυρίχης, όπως τους έχουν ονομάσει οι Financial Times, μετέφερε την περασμένη Τετάρτη στον πρόεδρο, Αξελ Λέμαν, και στον διευθύνοντα σύμβουλο, Ούλριχ Κέρνερ, της Credit Suisse.

Η ελβετική τρόικα διάσωσης αποτελείτο από μία πολιτικό, την υπουργό Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ, έναν οικονομολόγο, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Γιόρνταν, και έναν μαθηματικό, τον επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής της Χρηματοοικονομικής Αγοράς της Ελβετίας (FINMA) Ούρμπαν Ανγκερν.

Οι τρεις τους ανέλαβαν δράση, μετά το εκκωφαντικό «όχι» του Αμάρ αλ-Κουντέρι, προέδρου του μεγαλύτερου επενδυτή της Credit Suisse, της Saudi National Bank, που απάντησε με ένα ανυποχώρητο «σε καμία περίπτωση» όταν ρωτήθηκε αν θα προσφέρει επιπλέον χρήματα για τη διάσωση της τράπεζας, ακόμα και μετά την «ένεση» των 50 δισ. ευρώ της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

Credit Suisse: Η… «αγία τριάδα» της διάσωσης-1
Τρέχοντας να προλάβουν τις αγορές… (©Associated Press)

Οι τρεις θεσμοί, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της UBS, Κολμ Κέλεχερ –τον Ιρλανδό που ετοιμαζόταν να γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Πατρικίου πίνοντας μπίρες και βλέποντας αγώνα ράγκμπι μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times–, ετοίμασαν το έδαφος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή, μάλιστα, από την Credit Suisse ανέφερε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι «ήμασταν όλοι μαζί στη Ζυρίχη και ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση θα πίεζε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για μια λύση μέχρι το πρωί της Δευτέρας, πάση θυσία, για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελβετίας και γενικότερα τα τραπεζικά συμφέροντα σε παγκόσμια βάση».

Ολοι ήταν υπό πίεση – ιδίως η Ελβετή υπουργός Οικονομικών, που ανέλαβε το πόστο της λιγότερο από τρεις μήνες πριν. Η Κάριν Κέλερ-Σούτερ δεν είχε μόνο να σώσει Credit Suisse· έπρεπε να κάνει και μία σειρά συνεννοήσεων με ομολόγους της και ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αμερικανοί και Γάλλοι, όπως λένε οι Financial Times, είχαν «στριμώξει» την Ελβετή υπουργό.

Ποια είναι, όμως, η «τριάδα» των διασωστών που πρόλαβε τα χειρότερα;

Η πολιτικός, ο μαθηματικός και ο οικονομολόγος

Η 59χρονη Κάριν Κέλερ-Σούτερ είναι στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Ανήκει στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ελβετίας και έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου των Κρατιδίων/Καντονιών την περίοδο 2017-2018. Εχει κάνει σπουδές πολιτικών επιστημών και παιδαγωγικών.

Credit Suisse: Η… «αγία τριάδα» της διάσωσης-2
Η Κάριν Κέλερ-Σούτερ. ©Associated Press

Γεννήθηκε το 1963 και κατάγεται από το καντόνι Σεν Γκάλεν. Πριν από την εκλογή της στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, κατείχε διάφορες θέσεις: πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Pensimo Management AG, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του επενδυτικού ιδρύματος Pensimo, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Σπουδών του Σεν Γκάλεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ασφαλιστικού ομίλου Bâloise και του συνταξιοδοτικού ταμείου ASGA στο Σεν Γκάλεν, πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελβετικής Ενωσης Εργοδοτών. Μεταξύ 2012 και 2016 ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου μέσων ενημέρωσης NZZ. Μετά την εκλογή της στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 2018, η Κάριν Κέλερ-Σούτερ παραιτήθηκε από όλες αυτές τις θέσεις, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ούρμπαν Ανγκερν, γεννημένος το 1965, είναι διευθύνων σύμβουλος της FINMA από την 1η Νοεμβρίου 2021. Εχει εργαστεί σε υψηλού προφίλ θέσεις στον ιδιωτικό τομέα ήδη από το 1994, κυρίως στον κλάδο των ασφαλειών και των επενδύσεων. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακού διπλώματος στη θεωρητική φυσική από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH).

Ο Τόμας Γιόρνταν, 60 ετών σήμερα, είναι πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) από τον Απρίλιο του 2012. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως λέει το Bloomberg, οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε μια φάση εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, με το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο και νομισματικές παρεμβάσεις για να σταματήσει την ενίσχυση του φράγκου – ενός καταφυγίου σε περιόδους πίεσης της αγοράς. Η SNB άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τερμάτισε τα αρνητικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Ο Γιόρνταν σπούδασε οικονομικά και επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, όντας κάτοχος διδακτορικού. Εργάζεται στην SNB από το 1997.

Credit Suisse: Η… «αγία τριάδα» της διάσωσης-3
Ο Τόμας Γιόρνταν (αριστερά). (©Associated Press)

Το 2012, όταν προαλειφόταν για πρόεδρος της SNB στη θέση του Φίλιπ Χίλντεμπραντ, οι Financial Times είχαν γράψει: «Σεμνός και ταπεινός, απέκτησε δημόσια προβολή πέρυσι [σ.σ. 2011] ως εκπρόσωπος της τράπεζας στην επιτροπή της ελβετικής κυβέρνησης που επεξεργάστηκε νέες ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές για τη UBS και την Credit Suisse, τις δύο ελβετικές τράπεζες που θεωρούνται “πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή