Βρετανία: Φόβοι ότι τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ θα γίνουν «κανονικότητα»

Βρετανία: Φόβοι ότι τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ θα γίνουν «κανονικότητα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί, που ήδη ταλανίζονται από τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των τροφίμων από το 1977, ίσως χρειαστεί να συνηθίσουν στις ελλείψεις φρέσκων λαχανικών, καθώς η αύξηση του κόστους και ο απρόβλεπτος καιρός πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Οι καταναλωτές αντιμετώπισαν ελλείψεις σε ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η διακοπείσα συγκομιδή στη βόρεια Αφρική μείωσε την προσφορά. Επιδεινώνοντας τα πράγματα, η βρετανική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει αρνητικό ρεκόρ φέτος, καθώς η δαπανηρή ενέργεια αποτρέπει τους αγρότες από την καλλιέργεια στα θερμοκήπια.

Τα στοιχεία του κλάδου από την εταιρεία έρευνας αγοράς Kantar την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο επίπεδο – ρεκόρ του 17,5% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ενωσης Παραγωγών δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ερωτηματικό για το μέλλον των φρέσκων τροφίμων της χώρας. «Υπάρχει ένα όριο για πόσο καιρό οι παραγωγοί μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν πράγματα με ζημία», δήλωσε.

Οι καλλιεργητές, τα αγροτικά συνδικάτα και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προειδοποιούν για περισσότερες ελλείψεις στο μέλλον, οι οποίες ενδεχομένως σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες εγχώριες καλλιέργειες, όπως πράσα, κουνουπίδια και καρότα, λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας και των παγετών του χειμώνα.

Ο γραμματέας της Ενωσης Παραγωγών Lea Valley, τα μέλη της οποίας παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα της βρετανικής σοδειάς αγγουριών και γλυκών πιπεριών, δήλωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο περίπου οι μισοί δεν είχαν ακόμη φυτέψει, την ώρα που το 10% των μελών σταμάτησε να δραστηριοποιείται πέρυσι.

Αδεια ράφια

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα άδεια ράφια να γίνουν συνήθεια», δήλωσε η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτών.

Η ένωση, η οποία αναμένει ότι το 2023 η βρετανική παραγωγή κηπευτικών θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1985, είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο κλάδος από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που παρέχει βοήθεια σε εταιρείες που αγωνίζονται με το ενεργειακό κόστος.

Για πολλούς λιανοπωλητές, η δυνατότητα να αποφύγουν τις ελλείψεις θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα πάνε στην προμήθεια προϊόντων από το εξωτερικό.

Αυτό μπορεί να περιπλέκεται από την πρακτική των βρετανικών σούπερ μάρκετ να καθορίζουν τις τιμές για ολόκληρη τη σεζόν, ενώ οι ανταγωνιστές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο ευέλικτοι, δήλωσε στο Reuters ένας παραγωγός, ο οποίος επίσης εισάγει και συσκευάζει προϊόντα.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ έχει επίσης παίξει ρόλο, με την αυξημένη γραφειοκρατία να αποθαρρύνει τους οδηγούς να κάνουν το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην ηπειρωτική Ευρώπη παραμένουν εφοδιασμένα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή