Η Γερμανία «προσλαμβάνει» ρομπότ για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του εργατικού δυναμικού

Η Γερμανία «προσλαμβάνει» ρομπότ για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του εργατικού δυναμικού

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο απόθεμα ρομπότ της ηπείρου σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση μπορεί να είναι τα «κλειδι» για την επίλυση της κρίσης έλλειψης εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, καθώς ο πληθυσμός της γερνά.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται στο 5,5%, πάνω από τις μισές γερμανικές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους για να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκθέσεις των γερμανικών εμπορικών επιμελητηρίων.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα ως προτεραιότητα όταν αντικατέστησε την Άνγκελα Μέρκελ τον Νοέμβριο του 2021.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα μέσω της τεχνολογίας», δήλωσε στο CNBC ο Στέφεν Κάμπετερ, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών.

Περίπου το 37% των Γερμανών πιστεύει ότι οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας τους το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Gallup. Μόλις το 1% δήλωσε ότι θα μειώσουν την παραγωγικότητα, ενώ το 62% έκρινε ότι η τεχνολογία δε θα έχει αντίκτυπο.

Η έρευνά της εταιρείας αναλύσεων έδειξε επίσης ότι οι Γερμανοί δεν φοβούνται ότι τα ρομπότ θα «κλέψουν» τις δουλειές τους.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο απόθεμα ρομπότ της ηπείρου σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020. Τα περισσότερα είναι εγκατεστημένα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο χρησιμοποιούνται εκτενώς και στις βιομηχανίες ποτών, τροφίμων και ηλεκτρονικών. 

Ένα υβριδικό μέλλον

«Κανείς δεν θέλει να αφήσει τη φροντίδα της γιαγιάς του σε ένα ρομπότ» δήλωσε στο CNBC η Νόρμα Στέλερ, επικεφαλής προϊόντος της γερμανικής Bionic. Η εταιρεία κατασκευάζει ειδικές στολές για τους εργαζομένους σε βιομηχανίες «υψηλής έντασης». 

Η Στέλερ δήλωσε πάντως ότι ο τομέας της περίθαλψης θα επωφεληθεί από την προσθήκη ρομπότ, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης προσωπικού και των σωματικά απαιτητικών ρόλων του.

«Γεφυρώνουμε κατά κάποιο τρόπο το χάσμα. Η ιδέα είναι ότι διατηρούμε τον άνθρωπο με όλες τις δεξιότητες και τα συναισθήματα που απαιτούνται για τους χώρους εργασίας με το ρομπότ να τον βοηθά», πρόσθεσε.

«Η ψηφιοποίηση επιτρέπει επίσης την αυτοματοποίηση κάποιων εργασιών, δίνοντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να αναλάβουν πιο απαιτητικά πνευματικά καθήκοντα», λέει ο Κάγκρι Πέχλιβαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής ρομποτικών υπηρεσιών Robot4Work.

«Η ανάθεση κάποιων βαριών εργασιών σε ρομπότ  διευκολύνει επίσης τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να παραμείνουν περισσότερο στον χώρο εργασίας», δήλωσε.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να εργάζονται στη Γερμανία, με το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 55 έως 64 ετών να αυξάνεται από 62% το 2012 σε 71% το 2021, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Το ποσοστό αυτό πρόκειται να αυξηθεί, καθώς η Γερμανία επιδιώκει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη τα επόμενα χρόνια.

Mε πληροφορίες από CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή