Μπάιντεν και Μακάρθι κοντά σε συμφωνία για το χρέος, καθώς στενεύουν τα περιθώρια

Μπάιντεν και Μακάρθι κοντά σε συμφωνία για το χρέος, καθώς στενεύουν τα περιθώρια

Σε περίπτωση στάσης πληρωμών, στις 2 Ιουνίου, περίπου 25% των συνταξιούχων της χώρας θα δουν ότι δεν μπήκαν οι συντάξεις στους λογαριασμούς τους καθώς δεν θα έχουν καταβληθεί τα αναγκαία ποσά, ύψους 25 δισ. δολ.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο Κέβιν Μακάρθι δείχνουν να πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με ελάχιστο χρόνο για να αποτρέψουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η συμφωνία θα προσδιορίζει το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να δαπανήσει η κυβέρνηση σε προγράμματα, όπως η στέγαση και η εκπαίδευση, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες. Οι δύο πλευρές απέχουν μόλις 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα συνολικό ποσό που θα ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Όπως τόνισε ο Λευκός Οίκος, οι δύο άντρες επανέλαβαν ότι δεν τίθεται θέμα αθέτησης πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για μια δικομματική συμφωνία» υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, καθώς ορισμένοι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι και πολλοί φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί δηλώνουν αρνητικοί στην προοπτική συμβιβασμού.

Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα όριο δαπανών που τίθεται από το Κογκρέσο (η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) και το οποίο καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. Εάν δεν αυξηθεί πέρα ​​από το τρέχον ανώτατο όριο των περίπου 31,4 τρισ. δολαρίων έως τον Ιούνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση στάσης πληρωμών, στις 2 Ιουνίου, περίπου 25% των συνταξιούχων της χώρας θα δουν ότι δεν μπήκαν οι συντάξεις στους λογαριασμούς τους καθώς δεν θα έχουν καταβληθεί τα αναγκαία ποσά, ύψους 25 δισ. δολ.

Αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δανειστεί άλλα χρήματα ή να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της. Μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε επίσης να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τις τιμές και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε άλλες χώρες.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια, η συμφωνία για την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος ήταν γενικά τυπική διαδικασία, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δεκαετίας.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή