ΗΠΑ: Τέλος στο αδιέξοδο για το όριο χρέους αλλά με… πικρή γεύση

ΗΠΑ: Τέλος στο αδιέξοδο για το όριο χρέους αλλά με… πικρή γεύση

Η συμφωνία για το όριο του χρέους είναι έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία για το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους, που διαπραγματεύτηκαν ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικανοί για την αποφυγή του κινδύνου οι ΗΠΑ να κηρύξουν άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών, είναι έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παροτρύνοντας εκ νέου τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου να την υιοθετήσουν το ταχύτερο.

«Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά τηρώντας τις υποχρεώσεις μας και οικοδομώντας την ισχυρότερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου, καλώντας «σθεναρά» και τα δυο σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία έχουν ισχνή πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι και τη Γερουσία που ελέγχουν οριακά οι Δημοκρατικοί, «να υιοθετήσουν τη συμφωνία αυτή».

Σε πικρό τόνο οι διαπραγματεύσεις

Η εν λόγω συμφωνία τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών. Ωστόσο περιγράφεται με όρους που δεν μοιάζουν απόλυτοι, και δίχως πανηγυρισμούς, αντανάκλαση του εξαιρετικά πικρού τόνου των διαπραγματεύσεων καθώς και των δυσκολιών που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή του στο Κογκρέσο, προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα η κήρυξη άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (…) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», είχε γράψει στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους. Επίσης, προφανώς ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που προέβαλλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως το να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμα.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή