Τι απειλεί τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης

Τι απειλεί τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης

Οι σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποστούν πλήγμα αν τα διάφορα funds, οι ασφαλιστικές και οι οίκοι εκκαθάρισης αποσύρουν τα κεφάλαιά τους ή αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποστούν πλήγμα αν τα διάφορα funds, οι ασφαλιστικές και οι οίκοι εκκαθάρισης αποσύρουν τα κεφάλαιά τους ή αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αντικείμενο της εν λόγω μελέτης ήταν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τις συμβατικές τράπεζες οι λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες, όπως τα funds και οι διάφορες άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που παρέχουν χρηματοδότηση υπό τη μία ή την άλλη έννοια. Ομοίως και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι συστημικές τράπεζες για τις σκιώδεις τράπεζες. Από τα πορίσματα της μελέτης προκύπτει πως οι 13 σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ ευρωπαϊκών τραπεζών με σημαντική παγκόσμια παρουσία, έχουν έκθεση σε αυτόν τον κίνδυνο τόσο ως προς το ενεργητικό τους, όπως τα δάνεια, όσο και ως προς τις υποχρεώσεις τους, όπως είναι οι καταθέσεις. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντόπισε με τη μελέτη της είναι το ενδεχόμενο να αποφασίσουν τα funds να αποσύρουν από τις τράπεζες τα κεφάλαιά τους, τις καταθέσεις κ.λπ. Αυτά αντιπροσωπεύουν το 13% των υποχρεώσεων που συγκεντρώνουν όλες οι συμβατικές τράπεζες, ενώ για τις μεγαλύτερες τράπεζες το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν οι σκιώδεις τράπεζες –ή οι ενδιάμεσες χρηματοπιστωτικές οντότητες, για να χρησιμοποιήσουμε και το γλωσσικό ιδίωμα των ρυθμιστικών αρχών– πληγούν οι ίδιες από μεγάλες εκροές κεφαλαίων ή από την απώλεια εμπιστοσύνης σε μια τράπεζα.

Μαζικές εκροές από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα θα δημιουργούσαν μεγάλη κρίση, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΕΚΤ, «αυτού του είδους η χρηματοδότηση μπορεί να επηρεάζεται πολύ από την πιστωτική ποιότητα των τραπεζών που τη λαμβάνουν. Μπορεί, έτσι, να μεγιστοποιήσει τα προβλήματα χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες αν αμφισβητηθεί η ποιότητα των θεμελιωδών στοιχείων τους». Ομοίως, πάντως, η ΕΚΤ εκτιμά ότι σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα οι συστημικές τράπεζες, θα μεταδώσουν την κρίση και στις σκιώδεις τράπεζες. Οπως τονίζει, «αν κάποια τράπεζα ή κάποια ομάδα από αυτές τις τράπεζες αντιμετωπίσει πιέσεις και πρόβλημα χρηματοδότησης, τότε θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις, καθώς θα πληγεί η δυνατότητα μεγάλης μερίδας αυτών των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οντοτήτων να διαχειριστούν τους κινδύνους ρευστότητας και τους κινδύνους της αγοράς». Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ χρησιμοποίησε στοιχεία που συγκέντρωσε εμπιστευτικά με την ιδιότητά της ως εποπτικής αρχής τραπεζών της Ευρωζώνης. Δεν κατονόμασε, όμως, καμία συγκεκριμένη τράπεζα. Οι θεωρούμενες, πάντως, συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Sοciete Generale και UniCredit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή