Αμείωτο συνεχίζεται το σφυροκόπημα στα χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να χάνει πάνω από 5%, τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να σημειώνει απώλειες 2,5% και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street να δείχνουν βουτιά 3% του S&P 500 στο άνοιγμα, αφότου ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.
Καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας, «γκρεμίζοντας» το αφήγημα της ομαλούς προσγείωσης πάνω στο οποίο είχαν στηριχθεί οι αγορές και ανοίγοντας ακόμα και τη συζήτηση για μια αμερικανική ύφεση, οι αγορές προσαρμόζονται απότομα στα νέα δεδομένα.
Μάλιστα, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και για τον πανικό στις αγορές είναι πλέον τόσο έντονες, ώστε οι traders προβλέπουν ακόμα και μία «πυροσβεστική» παρέμβαση της Fed, μόλις μία εβδομάδα μετά από την τελευταία συνεδρίασή της.
Τα στοιχήματα στην αγορά για μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve – δηλαδή σε χρόνο εκτός των προγραμματισμένων συνεδριάσεών της – αυξάνονται. Οι αγορές έφτασαν νωρίτερα να προεξοφλούν έως και 60% πιθανότητα για μια έκτακτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ τώρα, βλέπουν πιθανότητες 30%.
Παράλληλα, οι traders περιμένουν τώρα πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια έως το τέλος του έτους.
Ως αποτέλεσμα, το δολάριο υποχωρεί και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους. Ο δείκτης φόβου της Wall Street, όπως αποκαλείται ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020.
Το παγκόσμιο ξεπούλημα πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένας δημοφιλής δείκτης ύφεσης. Εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει τις αποτιμήσεις σε υπερβολικά επίπεδα, ο δείκτης Nasdaq εισήλθε σε τεχνική διόρθωση.
Η παγκόσμια πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται.
Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.
Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε επίσης από την είδηση ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε το μερίδιό της στην Apple σχεδόν 50%, στο πλαίσιο μαζικών ρευστοποιήσεων το δεύτερο τρίμηνο.
Κατόπιν τούτων, σήμερα, τη σκυτάλη της πτώσης πήρε η Ασία, καθώς στην Ιαπωνία, οι δείκτες Nikkei και Topix σημείωσαν πτώση πάνω από 12% και μπήκαν σε bear market, με τον πρώτο, μάλιστα, να σημειώνει την χειρότερη ημέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ταϊβάν σημείωσε τη χειρότερη μέρα που έχει καταγραφεί.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης χάνει 5,5%, στις 1.351 μονάδες, καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς χάνει 8%, η Εθνική 6,25%, η Eurobank 7,38% και η Alpha Bank 7,5%. Απώλειες 5,8% σημειώνει η Metlen, 6,1% η ΔΕΗ, 5,5% ο ΟΠΑΠ και 4,1% ο ΟΤΕ.
Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2,7%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,44% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,41%.
Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια σε κρατικά ομόλογα και στο ελβετικό φράγκο.
Πηγή: Moneyreview.gr