Ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές

Ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές προκαλώντας, για μία ακόμη ημέρα, το ξεπούλημα επενδύσεων που δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως ασφαλείς ανά την υφήλιο.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες σε νέο επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου, προτού η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοινώσει ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και το οποίο οδήγησε στην ανατίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου. Η ευρωπαϊκή «περιφέρεια», ιδίως η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία και η Πορτογαλία, επίσης επηρεάστηκε αρνητικά από τη νευρικότητα, με το κόστος δανεισμού των χωρών να αυξάνεται εξαιτίας του υψηλού τους δημόσιου χρέους, της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και της πολιτικής κατάστασης.

Χθες, οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και πέντε μήνες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων –νωρίτερα είχαν σημειωθεί μεγάλες απώλειες και στ’ ασιατικά χρηματιστήρια–, ενώ και η Wall Street κατέγραφε απώλειες σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης. Η αβεβαιότητα που πυροδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και αρχικά εκδηλώθηκε στις αναδυόμενες αγορές και οικονομίες εξαπλώθηκε και σε ευάλωτους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως τα ελληνικά, πορτογαλικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο σε παραδοσιακούς ασφαλείς προορισμούς όπως το ελβετικό φράγκο, τα γερμανικά και τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα. Το μαζικό ξεπούλημα πυροδοτήθηκε την περασμένη Πέμπτη από την ανησυχία ότι επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, γεγονός που θα επηρεάσει πολλές οικονομίες, κλάδους και εταιρείες που βασίζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην ισχυρή ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα έχει βαρύνει από την απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τερματίσει, σταδιακά, το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας μέσω της αγοράς ομολόγων. Η αλλαγή στις χρηματορροές που προκαλεί η απόφαση της Fed, προκαλεί πιέσεις σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες που σε σημαντικό βαθμό εξαρτώνται από την εξωτερική χρηματοδότηση. Παράλληλα, τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε οικονομίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και χώρες όπως η Αργεντινή, η Τουρκία, η Νότιος Αφρική, η Ταϊλάνδη κ.ά. να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα είτε εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας είτε εξαιτίας της ύπαρξης σημαντικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Πάντως, σταδιακά οι επενδυτές αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα θεμελιώδη στοιχεία κάθε χώρας ή επένδυσης ξεχωριστά, προσπαθώντας να εντοπίσουν ευκαιρίες εν μέσω γενικότερης στροφής προς ασφαλέστερες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή