Φορολογική έδρα στη Βρετανία εξετάζει η Fiat

Φορολογική έδρα στη Βρετανία εξετάζει η Fiat

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νέος διευρυμένος όμιλος των FiatChrysler αναζητεί φορολογική έδρα στη Βρετανία, ενώ σχεδιάζει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο θα είναι και το πρωτεύον για τη διαπραγμάτευση της μετοχής των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Σημειωτέον πως η Fiat είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ η μετοχή της Chrysler βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης για πολλά χρόνια.

Πάντως, οι δύο εταιρείες θα εμφανισθούν πρώτη φορά σε κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στο Μιλάνο για την παρουσίαση των ετησίων αποτελεσμάτων τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους, στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Fiat, ο επικεφαλής της εταιρείας, Σέρτζιο Μαρκιόνε αναμένεται να προτείνει το Μιλάνο να αποτελεί το δευτερεύον χρηματιστήριο για τον νεοπαγή όμιλο. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές φέρουν τον κ. Μαρκιόνε να ζητεί φορολογική έδρα του ομίλου Fiat- Chrysler στη Βρετανία λόγω ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ενώ τα κεντρικά γραφεία θα βρίσκονται σε άλλη χώρα.

«Το ζήτημα του πού θα είναι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι έλασσον», είχε δηλώσει πρότινος ο κ. Μαρκιόνε, ο οποίος ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ταξιδεύοντας. «Σήμερα η ισχύς μετακινείται από τη μία πλευρά του κόσμου στην άλλη». Στις αρχές του μηνός η Fiat απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Chrysler, ολοκληρώνοντας μία διαδικασία, η οποία είχε ξεκινήσει το 2009, όταν οι μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν χρεοκοπήσει. «Εν τέλει πρόκειται για μία απολύτως ορθολογική απόφαση» δηλώνει ο Εριχ Χόιζερ, αναλυτής αυτοκινητοβιομηχανίας της International Strategy & Investment Group στο Λονδίνο. «Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτυπώνει την πραγματικότητα αυτού του κλάδου και, εν τέλει, θα είναι προς το συμφέρον του ομίλου, όταν χρειαστεί να καλύψει τις δανειοληπτικές της ανάγκες».

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε προσβλέπει στην ανάδειξη ενός ομίλου παγκοσμίου βεληνεκούς, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις General Motors και Vokswagen. Ο πρόεδρος της Fiat, Τζον Ελκαν, ανέφερε πως οι όροι της συγχώνευσης θα καταρτιστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή