Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον πανικό και τις μαζικές πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια και ψάχνουν ευκαιρίες. Τον πανικό προκάλεσαν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της Κίνας, οι φόβοι πως μπορεί να αντιμετωπίσει κρίση χρέους και η ανησυχία για το πόσο κερδοσκοπικό χρήμα μπορεί να εγκαταλείψει ορισμένες αγορές τώρα που η Federal Reserve αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η ποσοστική χαλάρωση, άλλωστε, έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο σχεδόν όλες τις αγορές.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε περίπου κατά 4% τις τελευταίες πέντε ημέρες. Οι επενδυτές απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών τις έξι από τις επτά τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα απέσυραν συνολικά 422 εκατ. δολάρια. Την έκταση της ζημιάς διεύρυνε η μεγάλη πτώση των νομισμάτων.

Ανάμεσα στις στρατηγικές που ακολούθησαν ορισμένοι επενδυτές για να περιορίσουν τις ζημίες τους ή να επωφεληθούν από την πτώση ήταν η αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) με μικρή έκθεση στη Βραζιλία και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η αγορά funds που επενδύουν σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς θεωρούνται λιγότερο συνδεδεμένες με την παγκόσμια κατάσταση, και η τοποθέτηση σε εξαγωγικές επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Μεξικό. Στις χώρες αυτές οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πληρώνονται σε δολάρια περιορίζοντας την έκθεσή τους στα ευμετάβλητα τοπικά νομίσματα. «Είναι καιρός να κοιτάξουμε τις χώρες και τις περιοχές που έχουν πλεονέκτημα έναντι άλλων», σχολιάζει ο Κλεμ Μίλερ, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη Wilmington Trust Investment Advisors.

Ο Σκοτ Κιούμπι, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Ομαχα, τονίζει πως «βλέπουμε κάποια επιβράδυνση στην Κίνα, που προφανώς επηρεάζει πολλές από τις εξαγωγές πρώτων υλών της Βραζιλίας προς την Κίνα, γι’ αυτό και η Βραζιλία φαίνεται λιγότερο ελκυστική». Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών ξεχώρισε η Αργεντινή, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας σταμάτησε τις παρεμβάσεις υπέρ του πέσο ενώ η κυβέρνηση χαλάρωσε τους ελέγχους στη διακίνηση συναλλάγματος. Ετσι, μέσα σε δύο ημέρες το νόμισμά της σημείωσε πτώση κατά 15%.

«Η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν εφαρμόζει πολιτικές ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές εδώ και πολύ καιρό», σχολιάζει ο Κιούμπι. Μετά τη στάση πληρωμών, πριν από 12 χρόνια, η Αργεντινή έχει εμπλακεί σε διαμάχες με τους επενδυτές, και αυτό έχει υπονομεύσει το ενδιαφέρον για τη χώρα. Αλλοι επενδυτές τροποποιούν το μείγμα των μετοχών αναδυόμενων αγορών στο χαρτοφυλάκιό τους διατηρώντας την ίδια έκθεση.

Ο Ρους Κέστεριχ, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην BlackRock Inc., επισημαίνει ότι «μπορεί να κάνει κάποιος μια διάκριση ανάμεσα στη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες πιο ευάλωτες στις εκροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων».

Οπως τονίζει ο ίδιος, η Νότια Κορέα παρουσιάζει εμπορικό πλεόνασμα και διαθέτει σημαντικά συναλλαγματικά διαθέσιμα, οπότε είναι λιγότερο ευάλωτη από κάποιες άλλες αναδυόμενες αγορές. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Μεξικού ευελπιστεί πως η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ανάπτυξη σχεδόν 4% φέτος και προσπαθεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις χάρη σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ψήφισε ο πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή