ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτό αφήνει η ΕΚΤ το ενδεχόμενο να αγοράσει δάνεια από τις τράπεζες

28s23euribor
ecb--3

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει αγοράζοντας πακέτα τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν συνεχιστεί η υποχώρηση του πληθωρισμού, δήλωσε από το Νταβός ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης απέρριψε το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως κάνει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε από το Νταβός ότι δεν θεωρεί πως η Ευρωζώνη απειλείται από αποπληθωρισμό και ότι, αντιθέτως, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει, σταδιακά, στο επίπεδο του 2%.

Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού (0,8% τον Δεκέμβριο), σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά και τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, ειδικά στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στους κεντρικούς τραπεζίτες. Ο κ. Ντράγκι άσκησε κριτική σε όσους θεωρούν «μαγική» την ποσοτική χαλάρωση και έδειξε να προτιμά μια παραλλαγή που δεν θα τον έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο και τη γερμανική κεντρική τράπεζα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τιτλοποιημένα τραπεζικά δάνεια εφόσον μπορέσει να τα πακετάρει ως ενυπόθηκα τιτλοποιημένα δάνεια με διαφανή τρόπο, είπε ο κ. Ντράγκι. Εκτός από το «ανορθόδοξο» μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης και τις παραλλαγές της, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει και άλλο το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες που επιλέγουν να φυλάξουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ.

Προεκλογικές κόντρες

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού εισήλθε στην προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, υποψήφιος με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, παραδέχτηκε από το Νταβός ότι η μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δυσκολεύει την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας από τις χώρες του Νότου, κάτι που εξαγρίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Προκειμένου να επιτύχουμε την επανεξισορρόπηση ολόκληρης της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός κατά μέσον όρο θα πρέπει να είναι κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ», είπε ο κ. Ρεν. «Δεν είμαι σίγουρος εάν και κατά πόσο μιλάει πλέον με την ιδιότητα του επιτρόπου ή κάποιου που κάνει προεκλογική εκστρατεία», απάντησε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τη δήλωση Ρεν. «Εάν μίλαγε ως επίτροπος θα έπαιρνα σαφώς αποστάσεις. Εάν λέει ανοησίες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, τότε είναι καλύτερο να ψηφίσετε το δικό μου κόμμα (ΕΛΚ)», είπε ο κ. Σόιμπλε. Απρεπής απάντηση, που στην ουσία σημαίνει ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να κάνει το παραμικρό, ούτε καν να τηρήσει τον κοινό στόχο για τον πληθωρισμό, προκειμένου να βοηθήσει τον Νότο να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι της Γερμανίας.