Bundesbank: Πρώτα κεφαλαιακός φόρος, μετά διάσωση

Bundesbank: Πρώτα κεφαλαιακός φόρος, μετά διάσωση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους για την επιβίωση του κράτους από τον πλούτο των πολιτών τους και μετά να στρέφονται στους εταίρους τους, τόνισε η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της.

Ενας έκτακτος φόρος στον πλούτο των νοικοκυριών ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις μιας κυβέρνησης είναι αρχικά οι φορολογούμενοι, τονίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι μετά θα πρέπει να ζητείται η αλληλεγγύη άλλων κρατών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρενέβη στην περίπτωση της Ιταλίας με αγορές κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις πιέσεις που δεχόταν η οικονομία όταν ο προσωπικός πλούτος του μέσου Ιταλού είναι υψηλότερος από του Γερμανού, σχολιάζει η Bundesbank. Η Bundesbank αποδέχεται ότι μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να καταφύγει σε μια τέτοια λύση παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διότι ένας τέτοιος έκτακτος φόρος εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους και είναι δύσκολος στην εφαρμογή του. Ανάλογη πρόταση είχε διατυπωθεί εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του Ταμείου είχαν υπολογίσει πως ένας φορολογικός συντελεστής 10% στα εισοδήματα των νοικοκυριών με θετικό καθαρό πλούτο σε 15 κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ θα μείωνε τα επίπεδα του κρατικού χρέους τους στα επίπεδα του 2007.

Η Bundesbank τόνισε, επίσης, ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές που έχουν λάβει χώρα στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν πηγή ανησυχίας. Βασική πρόκληση παραμένουν οι τεράστιες υποχρεώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αυτών των χωρών-μελών. Ομως, τα επικείμενα τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, αναφέρει η Bundesbank για να υπεραμυνθεί εν συνεχεία της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ. «Δεν είναι σκοπός της ΕΚΤ να εγγυηθεί τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος ή των κυβερνήσεων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή