Εκτινάχθηκε κατά 65% το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας

Εκτινάχθηκε κατά 65% το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eλλειμμα-ρεκόρ εμφάνισε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ιαπωνίας με μια αύξηση 65% για το 2013, θέτοντας εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης Σίνζο Αμπε.

Συγκεκριμένα, ανήλθε στα 11,5 τρισ. γιεν (112 δισ. δολάρια), κυρίως εξαιτίας του ότι με το εξασθενημένο γιεν οι εισαγωγές υπερσκέλισαν τις εξαγωγές.

Το 2013 είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά κατά την οποία η Ιαπωνία, μια καθαρόαιμη εξαγωγική οικονομία, εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα και όχι πλεόνασμα, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες.

Αναλυτές διερωτώνται πώς με αυτές τις συνθήκες θα μπορεί η Ιαπωνία να συντηρεί ένα χρέος υπερδιπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας της. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας υπερβαίνει τα 10 τρισ. δολ. Οι πολιτικές αναθέρμανσης του πληθωρισμού, τις οποίες εφαρμόζει επιθετικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε, οδήγησαν στην αποδυνάμωση του γιεν, αυξάνοντας την αξία των εξαγωγών σε γιεν και ενισχύοντας τα έσοδα των εξαγωγικών βιομηχανιών. Ωστόσο, δεν συνέβαλαν στην αύξηση του όγκου των εξαγωγών. «Εάν οι ιαπωνικές εταιρείες αρχίζουν να πιστεύουν ότι το γιεν θα παραμείνει εξασθενημένο ή ότι θα εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις, ίσως οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων να υποχωρήσουν», παρατηρούν οικονομολόγοι της HSBC. «Κατόπιν οι εξαγωγές θα αυξηθούν περαιτέρω και οι ανταγωνίστριες της Ιαπωνίας, όπως η Νότια Κορέα, θα υποστούν πιέσεις».

Το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 9,5%, πρώτη φορά σε μία τριετία, αλλά ο όγκος του ελαττώθηκε κατά 1,5%. Αναλυτές προβλέπουν μείωση των μηνιαίων εμπορικών ελλειμμάτων λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης, η οποία θα τονώσει τη ζήτηση για εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή