Κύπρος: Ιδιωτικοποιήσεις, σχέδιο υγείας και δημοσιονομικά στο τραπέζι με την τρόικα

Κύπρος: Ιδιωτικοποιήσεις, σχέδιο υγείας και δημοσιονομικά στο τραπέζι με την τρόικα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτάνει αύριο στη Λευκωσία για νέα αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου κλιμάκιο της τρόικας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, το πλάνο για το Γενικό Σύστημα Υγείας, η δημοσιονομική πολιτική και η πρόοδος της Κύπρου στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Και τα τρία ζητήματα θα πρέπει να κλείσουν, με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) θα πρέπει να έχει πωληθεί μέχρι το τέλος του 2015, όπως και συγκεκριμένες εργασίες στην Αρχή Λιμένων και ο οδικός χάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο, ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου, ο Ράινερ Μάρτιν, επικεφαλής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι η «η αναδιάρθρωση των δανείων είναι ένα απόλυτα κρίσιμο συστατικό του κυπριακού προγράμματος», αφού, όπως είπε, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά το 40% σε ορισμένες τράπεζες στην Κύπρο.

Ο Λούις Καρταβάρια, σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο ανέρχονται στο 46% του συνολικού μικτού δανειακού χαρτοφυλακίου, που σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 120% του κυπριακού ΑΕΠ.   (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή