ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αύξηση του κατώτατου μισθού προωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα

ipa-ayxisi-toy-katotatoy-misthoy-proothei-o-proedros-ompama-2003625

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι εκδίδει μια εκτελεστική εντολή με την οποία αυξάνεται το κατώτατο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους οι οποίοι συνάπτουν νέες συμβάσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα θα καλέσει επίσης το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στα 10,10 δολάρια ανά ώρα —από 7,25 δολάρια σήμερα— και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό.

Η εκτελεστική εντολή του προέδρου, ένα κείμενο με ισχύ νόμου (το αντίστοιχο ενός προεδρικού διατάγματος), αφορά νέες ή υπάρχουσες συμβάσεις. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015. Η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής επιτρέπει στον πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά σε μια ευρεία αύξηση του κατώτερου μισθού.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που αφορά η αύξηση είναι οι επιστάτες κτιρίων αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Αυτή η αύξηση των μισθών θα «βοηθήσει τους φορολογούμενους», θα «αυξήσει την (καταναλωτική) πίστη» και θα «οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Η αύξηση των μισθών για αυτούς που βρίσκονται στη βάση (της πυραμίδας των απολαβών) θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Η μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης αναμένεται να είναι ανάμεσα στις βασικές θεματικές της ομιλίας του Ομπάμα. Ο πρόεδρος θα εκφωνήσει την ομιλία αυτή στις 21:00 την Τρίτη, τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας).

Ακόμη ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει παρόμοιες εκτελεστικές διαταγές για θέματα όπως οι συντάξεις αλλά και η επανεκπαίδευση εργαζομένων, μέτρα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη.

«Φέτος (. . .) ο πρόεδρος θα αναζητήσει όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορεί για να συνεργαστεί με το Κογκρέσο με διακομματικό τρόπο. Αλλά όταν οι θέσεις απασχόλησης και το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών εξαρτώνται από το να γίνει κάτι, δεν θα περιμένει το Κογκρέσο», σημείωσε ο Νταν Φάιφερ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ.

Καθώς του απομένουν τρία χρόνια ακόμη στο αξίωμα, ο Ομπάμα μοιάζει σταδιακά να εγκαταλείπει τις προσδοκίες του για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει στην ομιλία του την έκκλησή του προς το Κογκρέσο να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο εμπόδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Θα προσπαθήσει επίσης να προβάλει την προσπάθειά του για τη βελτίωση του συστήματος περίθαλψης, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του, η οποία σημαδεύτηκε από πολλά τεχνικά προβλήματα εξαιτίας μιας ατελείωτης σειράς δυσλειτουργιών στον ιστότοπο που αποτελεί το βασικό εργαλείο για αυτήν.

Στην ομιλία του αυτή για την Κατάσταση του Έθνους —την έκτη κατά σειρά— στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στα μέλη του Κογκρέσου, αλλά «και αυτό είναι το σημαντικότερο, σε εκατομμύρια Αμερικανούς (. . .) που θα την παρακολουθήσουν», όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ. Η σημαντικότερη φετινή ομιλία του προέδρου προετοιμάζεται εδώ κι εβδομάδες, με τον Ομπάμα να την επεξεργάζεται τη νύχτα και τον βασικό του λογογράφο Κόντι Κίναν την ημέρα, αλλά και με συνεισφορές από ακαδημαϊκούς, εκλεγμένους αξιωματούχους, ειδικούς σε ζητήματα πολιτικής, πρώην κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες.

«Ο πρόεδρος (. . .) θα παρουσιάσει στην ομιλία του το όραμά του για το πώς η χώρα θα προχωρήσει μπροστά και για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους Αμερικανούς», είπε ο Κάρνεϊ.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην ομιλία που θα καθίσουν πλάι στη σύζυγο του προέδρου, τη Μισέλ Ομπάμα, ώστε να υπογραμμιστούν ζητήματα που ο Λευκός Οίκος θεωρεί σημαντικά, θα είναι πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν ήρωες λόγω των πράξεών τους στις περυσινές βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ένας πυροσβέστης ο οποίος διακρίθηκε για τις πράξεις του στις σωστικές προσπάθειες μετά τον ανεμοστρόβιλο που είχε πλήξει την Οκλαχόμα, αλλά και ο πρώτος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής ο οποίος δήλωσε ανοικτά την ομοφυλοφιλία του.

Ένας από τους στόχους του Ομπάμα θα είναι να παρουσιάσει μια αφήγηση για την οικονομία την οποία να μπορούν να υιοθετήσουν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όταν θα αποπειραθούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συνήθως, το κόμμα που βρίσκεται στο Λευκό Οίκο χάνει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές, γεγονός που θεωρείται μια ακόμα πρόκληση για τον Ομπάμα.

«Το πράγμα καταλήγει στα της οικονομίας», σημείωσε ο Άντι Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσιρ. «Η οικονομία θα είναι αυτό που θα καθορίσει εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Αν η οικονομία πάει καλά, ο κόσμος θα συγχωρέσει πολλά πράγματα που έκανε ή δεν έκανε ο πρόεδρος».

Ο Ομπάμα προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από μια δύσκολη πέμπτη χρονιά στην προεδρία, που σημαδεύτηκε από την αποτυχία του να περάσει νομοθετήματα για το μεταναστευτικό και την οπλοκατοχή στο Κογκρέσο, τα προβλήματα που αντιμετώπισε το νέο σύστημα για την περίθαλψη λόγω της ανεπάρκειας του ιστοτόπου του, ενώ το γεγονός ότι εμφανίστηκε αβέβαιος για το τι να κάνει όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία δεν βοήθησε την εικόνα του, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την ομιλία του Ομπάμα θα παρακολουθήσουν προσεκτικά και οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του, ώστε να συμπεράνουν εάν υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, για παράδειγμα σε θέματα όπως η επέκταση του εμπορίου.