Παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών αναχαίτισε τις πιέσεις στις αγορές

Παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών αναχαίτισε τις πιέσεις στις αγορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο σταθεροποιήθηκαν, χθες, μετά τρεις ημέρες σημαντικών πωλήσεων, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ινδίας και της Τουρκίας κατάφεραν να αντιστρέψουν τη ραγδαία υποχώρηση των εθνικών τους νομισμάτων.

Μετά την έντονη ανησυχία που προκάλεσε την περασμένη Πέμπτη η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τώρα οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σημερινή απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), την πρώτη υπό τη νέα πρόεδρό της, Τζάνετ Γέλεν, η οποία αναμένεται να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολάρια τον μήνα.

Η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται χθες το πρωί με την αναπάντεχη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας να αυξήσει κατά 0,25%, στο 8%, το βασικό επιτόκιο δανεισμού με στόχο να περιορίσει το ύψος του πληθωρισμού και την υποτίμηση της ρουπίας έναντι του δολαρίου.

Λίγο αργότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, Ερντέμ Μπαστζί, άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού εξαιτίας της σημαντικής αναθεώρησης για τον πληθωρισμό το 2014 από το 5,3% στο 6,6%. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει προκειμένου να πλησιάσει τον στόχο του 5%. Δεν θα διστάσουμε να αποφασίσουμε μόνιμη αύξηση επιτοκίων, εφόσον χρειαστεί», δήλωσε χθες ο κ. Μπαστζί. Tον τελευταίο μήνα η τουρκική λίρα έχει εξασθενήσει σχεδόν κατά 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. «Το μήνυμα του Μπαστζί είναι πως αντιλαμβάνεται ότι πρέπει ν’ αυξήσει το επιτόκιο. Προβλέπω ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης (2%)», σχολίασε χθες στο Reuters ο κ. Τιμ Ας, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στη Standard Bank στο Λονδίνο.

Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών αναμένει αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το 7,75%, που είναι σήμερα, κατά 2%-3%. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμενόταν να λάβει την απόφασή της τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, παρά την έντονη αντίθεση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση του (σχετικά) υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, δεδομένων των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν τους επόμενους 18 μήνες. Η απραξία του κ. Μπαστζί μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην έντονη αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 0,6%, με όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν κέρδη, όπως άλλωστε και η Wall Street. Παράλληλα, η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο φάνηκε από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν κατά 0,38% και την υποχώρηση της τιμής του χρυσού κατά 1,10%, στα 1.249,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή έκθεση της JP Morgan, που εκτιμά με βεβαιότητα (ποσοστό άνω του 70%) ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2015, βύθισε ακόμη περισσότερο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,94% και διολίσθησε στις 1.136,97 μονάδες. Ηταν η τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Από το ξεκίνημα του 2014 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,22%, που αντιστοιχούν σε μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,096 δισ. ευρώ. Σε μέτρια επίπεδα παρέμεινε η καθαρή αξία των συναλλαγών, καθώς δεν ξεπέρασε τα 77 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή