Αποχαιρετά το Μνημόνιο η Πορτογαλία

Αποχαιρετά το Μνημόνιο η Πορτογαλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επάνοδο στις αγορές σχεδιάζει η Πορτογαλία αφού ολοκληρωθεί το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, τον Ιούνιο. Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει να μη ζητήσει καν προληπτική γραμμή πίστωσης από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές φαίνεται να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας. Η ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος έχει οδηγήσει σε αισθητή πτώση το κόστος δανεισμού της πορτογαλικής οικονομίας. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 5% από το 6,13% στις αρχές του 2014, προτρέποντας τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες να συνεκτιμούν πως η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια κατά την επιστροφή της στις αγορές.

Τόσο η Commerzbank όσο και η BlackRock προβλέπουν την περαιτέρω πτώση του κόστους δανεισμού, αλλά και τη συνέχιση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Προ τριετίας, η Πορτογαλία παγιδεύτηκε στη χειρότερη ύφεση της τελευταίας 40ετίας. Tο πρώτο εξάμηνο του 2011 προσέφυγε στην τρόικα για να δανειστεί 78 δισ. ευρώ προκειμένου να μη χρεοκοπήσει. Αυτόν τον Ιούνιο ολοκληρώνεται το τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα. Ισχυρός κρίκος στην ανάκαμψη της οικονομίας είναι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της. Παράλληλα, όμως, αναλυτές τηρούν επιφυλάξεις για το εάν η Πορτογαλία θα καταφέρει να τιθασεύσει το υψηλό χρέος της, που ανέρχεται στο 128% του ΑΕΠ. Πάντως, η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) άφησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της Πορτογαλίας στη βαθμίδα ΒΒ και απομάκρυνε την οικονομία από το καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης (creditwatch negative) σε απλώς αρνητική προοπτική, εξέλιξη που επιδοκίμασαν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αγορές.

Οι εξαγωγές της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 24,2% την τετραετία που έληξε τον Δεκέμβριο, ενώ οι εισαγωγές έχουν συρρικνωθεί κατά 5,1% την ίδια περίοδο. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5% του ΑΕΠ το 2013, δηλαδή περισσότερο από το αναμενόμενο 5,5%.

Ηδη, η Πορτογαλία προχώρησε, αρχές Ιανουαρίου, στην έκδοση πενταετούς ομολόγου 3,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,65%, ενώ η ζήτηση ήταν τριπλάσια, στα 11 δισ. ευρώ. Ετσι, η κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει το ένα τρίτο των δανειακών αναγκών για το 2014, οι οποίες ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή