Η τραπεζική ένωση προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία

Η τραπεζική ένωση προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Η φιλοδοξία της ελληνικής προεδρίας είναι να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση πριν από τη λήξη αυτού του ευρωκοινοβουλίου» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας μετά την πρώτη συνεδρίαση που προήδρευσε. Τα επόμενα δύο Εcofin, (Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων που συμμετέχουν και οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ευρωζώνης), θα είναι και τα πιο σημαντικά, καθώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το ενιαίο καθεστώς εκκαθάρισης των τραπεζών, μία πρόκληση για την ελληνική προεδρία. Η πρόκληση βρίσκεται στον συμβιβασμό που θα πρέπει να γίνει ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου -τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης- οι οποίοι θέλουν να γίνει διακυβερνητική συμφωνία για το ενιαίο καθεστώς εκκαθάρισης των τραπεζών, και το Ευρωκοινοβούλιο που θεωρεί ότι αυτή είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση για να μην ψηφιστεί από τους ευρωβουλευτές και να λάβει μορφή διακρατικής συνθήκης.

Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ ήταν θετικός μετά τη λήξη του Ecofin δηλώνοντας ότι πολλοί υπουργοί έδειξαν να είναι πιο ανοιχτοί και να υπάρχει κάποια ευελιξία για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτό που κάνει τον κόσμο να κινείται είναι η πολιτική βούληση και εγώ την νιώθω αυτή τη βούληση, είπε ο επίτροπος.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε και τις υπόλοιπες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Ecofin εκτός της τραπεζικής ενοποίησης, όπως η προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, ώστε να «εξασφαλιστούν η σταθερότητα και η ευημερία στους Ευρωπαίους πολίτες, και με αυτό τον τρόπο να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα» όπως ανέφερε. Ο Ολι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, θέλησε να δώσει ευρύτερη εικόνα, λέγοντας ότι τα στοιχεία της Ευρώπης «συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ε.Ε. έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή