ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα Βρυξελλών – Λονδίνου για τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ

kontra-vryxellon-amp-8211-londinoy-gia-ton-epoptiko-rolo-tis-ekt-2003792

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα ανάγεται η δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να αντιδρά στην αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρο της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να αναζητεί το κατάλληλο στέλεχος για να αντιμετωπίσει τους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε επιστολή της βρετανικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζονται έντονες ενστάσεις για το δικαίωμα που εκχωρείται στον πρόεδρο της ΕΚΤ να ασκεί την ανώτατη διοίκηση σε ένα από τα τέσσερα όργανα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ). Η ΕΣΧΕ δημιουργήθηκε για την αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, θα πρέπει να αναθέσει την ευθύνη των διεθνών σχέσεων σε ένα στέλεχος ικανό να διαχειρίζεται τις πολιτικές πιέσεις. Εκτιμάται ότι μπορεί να καταλήξει τελικά είτε στον Ιβ Μερς από το Λουξεμβούργο είτε στον Μπενό Κερ από τη Γαλλία. Και οι δύο είναι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ενας από τους δύο θα συμμετέχει στις τακτικές συνεδριάσεις του Eurogroup ώστε να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα πρέπει αυτοδικαίως να είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ).

Στόχος της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον είναι να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του Σίτι του Λονδίνου που είναι το μεγαλύτερο κέντρο στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη αλλά και ένα ζωτικό κομμάτι της βρετανικής οικονομίας. Η επικείμενη τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη επεκτείνεται στους νεοσύστατους οργανισμούς της Ε.Ε. για την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, των οποίων αποστολή είναι να αποτραπεί μια ακόμη χρηματοπιστωτική κρίση σαν αυτήν του 2007-09. Το ΕΣΣΚ είναι ένα από τα τέσσερα όργανα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας και επικεντρώνεται στην πρόληψη των συστημικών κινδύνων που μπορεί να θέσουν υπό απειλή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ε.Ε. Φόβος της Βρετανίας είναι ότι ένας ενιαίος μηχανισμός εποπτείας στην Ε.Ε. θα στερήσει τη δυνατότητα της χώρας να προωθεί τη δική της ατζέντα στη λήψη αποφάσεων, παραχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες στην ΕΚΤ και κατ’ επέκταση στα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.