ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία η εφαρμογή των συμφωνιών με την χώρα

poytin-meta-to-schimatismo-neas-kyvernisis-stin-oykrania-i-efarmogi-ton-symfonion-me-tin-chora-2003868

Η Ρωσία θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας για να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο για την παροχή ενός δανείου ύψους 15 δισεκ. δολαρίων στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Ας περιμένουμε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης", είπε ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο Ria Novosti, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στον Μεντβέντεφ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες προτού να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

"Όσον αφορά την ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της", είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ίδια συνάντηση ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισεκ. δολάρια. Η Ουκρανία "ζητά και πάλι περιθώριο" για να αποπληρώσει το χρέος και "δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς" μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε. "Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Την Τρίτη, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει τις συμφωνίες της με την Ουκρανία ακόμη και αν αναλάβει την κυβέρνηση η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στο νέο περιθώριο που ζητά η Ουκρανία για να πληρώσει το χρέος της είπε ότι κάτι τέτοιο "θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει".

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι άσκησε οικονομικές πιέσεις στην Ουκρανία για να την αποτρέψει από το να υπογράψει, τον περασμένο Νοέμβριο, μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία η Μόσχα μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στην Ουκρανία και της παραχώρησε δάνειο ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων των 3 δισεκ. έχουν ήδη δοθεί.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι ωστόσο άφησαν να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη δόση του δανείου μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ την Τρίτη.