Το Βitcoin έχει μέλλον ως νόμιμο νόμισμα

Το Βitcoin έχει μέλλον ως νόμιμο νόμισμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη του Τσάρλι Σρεμ στις ΗΠΑ, του επικεφαλής της Bitcoin Foundation, ενός από τους πρώτους και πιο ένθερμους μηχανισμούς στήριξης των παράτυπων ηλεκτρονικών συναλλαγών με το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, συμπίπτει με τη ζωηρή συζήτηση για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου. Το Bitcoin ως νόμιμο και εύχρηστο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο Μπέντζαμιν Λόσκι, ένας από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, του οποίου η αμετακίνητη θέση στην υπόθεση «ξεπλύματος» χρήματος από τη Standard Chartered, κατέτεινε σε διακανονισμό 340 εκατ. δολαρίων. Κατ’ αυτόν, τώρα πλέον η ιστορία του ψηφιακού νομίσματος υπαγορεύει τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, γιατί τα δυνητικά του οφέλη υπερακοντίζουν τους κινδύνους, που απορρέουν από αυτό.

Τη Δευτέρα οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ είχαν συλλάβει τον Τσάρλι Σρεμ και τον συνεργάτη του Ρόμπερτ Φαέλα. Κατηγορούνται πως βοήθησαν να διοχετευθούν χρήματα σε εμπόρους ναρκωτικών και άλλους χρήστες του παράτυπου δικτύου ηλεκτρονικών συναλλαγών Silk Road με εργαλείο το Bitcoin. Η σύλληψη ερμηνεύεται από τον Μπέντζαμιν Λόσκι ως ένδειξη ότι το νόμισμα μεταβαίνει σε μία εποχή, κατά την οποία νομοταγείς επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με σαφείς κανόνες για το «ξέπλυμα» χρήματος. «Ευελπιστώ πως το Bitcoin από την προηγούμενη φάση, κατά την οποία κυριαρχείτο από άτομα εστιασμένα στην παράνομη φύση του, τώρα μετακινείται στην επόμενη κατάσταση, κατά την οποία αποκτά καθαρό χαρακτήρα και τα οφέλη του κοινοποιούνται», τόνισε στους Financial Τimes ο κ. Λόσκι.

Η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων συμπίπτει και με τη φιλοδοξία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία επιθυμεί να είναι η πρώτη με κανόνες επί των συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα για επιχειρηματική χρήση. Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα ενός θεσμοθετημένου Bitcoin, όπως επεξηγεί ο κ. Λόσκι, είναι ότι τα κεφάλαια διακινούνται με πολύ φθηνότερο και γρηγορότερο τρόπο από ό,τι διά μέσου του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. «Οι επιχειρήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλά με τους κανόνες», τόνισε εν κατακλείδι ο αξιωματούχος. «Εκείνο, που τις παραλύει, είναι η αβεβαιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή