Στα προ κρίσης επίπεδα με 1,46 τρισ. δολ. οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2013

Στα προ κρίσης επίπεδα με 1,46 τρισ. δολ. οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2013

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά περίπου 400% αυξήθηκαν στη Γερμανία οι εισροές στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ στη Γαλλία υποχώρησαν κατά 77%, αντανακλώντας το χάσμα επιδόσεων ανάμεσα στους ισχυρότερους κρίκους της Ευρωζώνης. Η Κίνα περιορίζει τη διαφορά με τις ΗΠΑ, που ακόμη βρίσκονται στην κορυφή των χωρών με τις μεγαλύτερες εισροές σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ η Ρωσία καταλαμβάνει για πρώτη φορά την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ΟΗΕ, οι εισροές των άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκαν το 2013 στα επίπεδα του 2007, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις οικονομίες υπό μετάβαση να επωφελούνται πολύ περισσότερο συγκριτικά με τον ανεπτυγμένο κόσμο. Επίσης, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας πίτας των άμεσων ξένων επενδύσεων έλαβαν οι φορολογικοί παράδεισοι, εκεί όπου καταφεύγουν εύποροι πολίτες για να αποφύγουν φορολογικές υποχρεώσεις, δημιουργώντας εικονικές εταιρείες.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι εισροές σε άμεσες ξένες επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 11% το 2013 από το 2012, φθάνοντας τα 1,46 τρισ. δολάρια. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο κορυφώθηκαν στο νέο ρεκόρ των 759 δισ. δολαρίων, καλύπτοντας το 52% της παγκόσμιας πίτας. Παρομοίως, οι οικονομίες υπό μετάβαση –αυτές που εγκαταλείπουν το μοντέλο κεντρικού σχεδιασμού υπέρ των ελεύθερων αγορών– εμφάνισαν άνοδο εισροών από ξένες επενδύσεις κατά 45% στα 126 δισ. δολ. το 2013, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν το 9% του όγκου συναλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το μερίδιο του ανεπτυγμένου κόσμου στις άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 39% για δεύτερο συναπτό έτος, παρά την άνοδο 12% στα 576 δισ. δολάρια το 2013 από το 2012. Αναλυτικότερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ενισχύθηκαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Ομως, συνέχισαν να παρουσιάζουν πτώση στις ΗΠΑ και να διαμορφώνονται στα 157 δισ. δολ. Η κατά 6% άνοδος των εισροών σε άμεσες ξένες επενδύσεις που παρουσιάζουν οι αγορές της Βόρειας Αμερικής αποδίδονται στον Καναδά, όπου ενισχύθηκαν κατά 49%, στα 64,2 δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία εμφάνισε εντυπωσιακή άνοδο, κατά 392% στα 32,3 δισ. δολάρια. Υψηλότερη, όμως, ήταν η αξία των εισροών στην Ισπανία επειδή διαμορφώθηκε στα 37,1 δισ. δολάρια. Πτώση 77% στα 5,7 δισ. δολ. καταγράφηκε στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που συντάχθηκε με τους μεγαλύτερους χαμένους των άμεσων ξένων επενδύσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ιαπωνία, οι εισροές αυξήθηκαν κατά 61%, στα 2,8 δισ. δολάρια.

Στην αναπτυσσόμενη Ασία, την πρωτιά στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων καταλαμβάνει η Κίνα με 127 δισ. δολάρια. Στην παγκόσμια κατάταξη, η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, περιορίζοντας όμως τη μεταξύ τους διαφορά στα 32 δισ. δολ. Από τις οικονομίες σε μετάβαση, η Ρωσία εμφανίζει άνοδο 83% στις εισροές, που φθάνουν τα 94 δισ. δολάρια. Ετσι, για πρώτη φορά καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη εκτιμά πως οι εισροές σε άμεσες ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν το 2014 και το 2015 στα 1,6 τρισ. και τα 1,8 τρισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Παρθένοι Νήσοι

Στα 92 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους μέσα στο 2013, ξεπερνώντας ακόμη και τις αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες εισροές σε άμεσες ξένες επενδύσεις μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Στην κατηγορία των άμεσων ξένων επενδύσεων περιλαμβάνονται οι εξαγορές εγχώριων εταιρειών από ξένες εταιρείες και η δημιουργία θυγατρικών από ομίλους του εξωτερικού, αντανακλώντας την ελκυστικότητα μιας χώρας στους ξένους επενδυτές. Στην περίπτωση των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, οι ξένες εταιρείες απαλλάσσονται από κάθε φορολογική υποχρέωση μόνον εάν δεν αναπτύσσουν καμία εγχώρια δραστηριότητα. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πάντως, οι συμφωνίες εξαγωγών και συγχωνεύσεων αυξήθηκαν κατά 64% στα 88 δισ. δολάρια, προσεγγίζοντας τα επίπεδα προ της κρίσης του 2007-09. Αν και η διάσκεψη του ΟΗΕ προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη στις άμεσες ξένες επενδύσεις την επόμενη διετία, επισημαίνει πως υπάρχει άνιση ανάπτυξη. Παράλληλα, οι εξελίξεις σε οριμένες οικονομίες μπορεί να είναι αρκετά απρόβλεπτες. Ελλοχεύουν κίνδυνοι που συσχετίζονται με τη σταδιακή έξοδο από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή