Μείωση 2,3% των δανείων στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Μείωση 2,3% των δανείων στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης σε ποσοστό 2,3% παρατηρήθηκε και πάλι τον Δεκέμβριο του 2013, όπως και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα τον ίδιο μήνα επιβραδύνθηκε απότομα η αύξηση της προσφοράς χρήματος, δημιουργώντας πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση και να ανακόψει τον αποπληθωρισμό. Ειδικότερα, τα τραπεζικά δάνεια στον ιδιωτικό τομέα ελαττώθηκαν 2,3% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Αντίστοιχη μείωση είχαν εμφανίσει και τον Νοέμβριο του 2013. Η δε προσφορά χρήματος Μ3, που αποτελεί έναν γενικό δείκτη της ρευστότητας μέσα στον οικονομικό μηχανισμό, επιβραδύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 1% εν συγκρίσει με το 1,5% του Νοεμβρίου.

Ο δε πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο έτρεχε με πολύ χαμηλότερο ρυθμό του 0,8%, όταν ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2%. Υπό τις συνθήκες αυτές ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε υπογραμμίσει με έντονο τρόπο ότι είναι αποφασισμένος να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και να κάνει χρήση των διαθέσιμων εργαλείων της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να αποκρούσει την απειλή και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Ανάλογη στάση θα τηρήσει η ΕΚΤ, εάν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος θέσουν εν κινδύνω την ευάλωτη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει σε επίπεδα σχεδόν μηδενικά το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%. Εχει διαθέσει επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα με ευνοϊκούς όρους, ενώ ανακοίνωσε και νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων. Παρά την ευρεία κινητοποίηση από την ΕΚΤ ο δανεισμός των τραπεζών προς την πραγματική οικονομία δεν αυξάνεται.

«Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ είναι μεγάλες, ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία στόχο θα έχουν τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως επί τον πλείστον», παρατηρούν οικονομολόγοι και αναλυτές. Τον Δεκέμβριο οι χορηγήσεις προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ εν συγκρίσει με τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τον Νοέμβριο η μείωση ήταν μεγαλύτερη, της τάξεως των 14 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Πάντως, θα άξιζε να αναφερθεί πως ένας παράγοντας που μπορεί να ελάττωσε τον δανεισμό στα τέλη του 2013 είναι ο επικείμενος έλεγχος της οικονομικής υγείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωζώνη από την ίδια την ΕΚΤ. Φέτος τον Νοέμβριο αναλαμβάνει τον εποπτικό της ρόλο και θα έχει ήδη διεξαγάγει σειρά ελέγχων στις μεγαλύτερες τράπεζες. Δεδομένου ότι ο έλεγχος αυτός θα βασιστεί στους ισολογισμούς τους στην εκπνοή του παρελθόντος έτους, ήταν αναμενόμενο από τα στελέχη της ΕΚΤ, οι τράπεζες να συγκρατήσουν τις χορηγήσεις τους στα τέλη του 2013. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 9 Ιανουαρίου είχε προϊδεάσει την αγορά ότι νέα μέτρα θα ληφθούν, εάν αυξηθούν τα επιτόκια στη χρηματαγορά ή εάν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή