Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και αύξηση συντάξεων στη Γερμανία

Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και αύξηση συντάξεων στη Γερμανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιβαίνοντας, έστω και οριακά, την πολιτική που προωθεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου –όπου αυξάνονται οι ηλικίες συνταξιοδότησης και μειώνονται οι συντάξεις– το Βερολίνο επιχειρεί παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στην ομοσπονδιακή Βουλή και προβλέπει μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση συντάξεων. Σύμφωνα με την ένωση Γερμανών βιομηχάνων (BDA), το κόστος των αλλαγών μπορεί να φθάσει τα 160 δισ. ευρώ ώς το 2030 αν συνυπολογισθούν οι φόροι στα μισθολόγια, η αύξηση των επιδοτήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και το προβλεπόμενο έλλειμμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας εξαιτίας των αυξημένων φόρων στα μισθολόγια.

Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, αλλά και στον προκάτοχο της κ. Μέρκελ, τον Σοσιαλιστή Γκέρχαρντ Σρέντερ, η μεταρρύθμιση αφορά μόνον όσους έχουν ήδη καταβάλει εισφορές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας επί 45 χρόνια. Οσοι πληρούν αυτήν την προϋπόθεση θα μπορούν, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, να συνταξιοδοτούνται πλέον στα 63 χρόνια και όχι στα 65, όπως ισχύει έως τώρα. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, πως όσοι συνταξιούχοι έχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν από το 1992 θα δουν να αυξάνονται οι συντάξεις τους.

Σημειωτέον ότι το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας κατανέμει τους εργαζομένους σε τρεις κατηγορίες: όσους έχουν γεννηθεί στο διάστημα 1947-1958 που συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη και ένα μήνα, όσους από το 1959 έως το 1963 στα 66 έτη και δύο μήνες και όσους από το 1964 και μετά στα 67 έτη χωρίς μείωση των συντάξιμων ετών.

Οπως επισημαίνει εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, οι προωθούμενες αλλαγές αντιβαίνουν στην εικόνα της Γερμανίας ως χώρας που ανέκαμψε στη διάρκεια της κρίσης και επέτυχε εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές και προωθώντας τη λιτότητα. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα πως αρκετές γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση του χρηματοδοτούμενου από τις επιχειρήσεις think tank «Initiative New Social Market Economy», στην οποία εμφανίζεται η φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού που κοιτάζει βλοσυρά και το συνοδεύει η φράση «ποιος υποστηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις; κανένας που να μπορεί να διαβάσει».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Σρέντερ, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συνταξιοδότηση στα 63 «λάθος μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους η Γερμανία καλεί να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε προσπάθεια για περισσότερη δικαιοσύνη. Ερωτώμενη, άλλωστε, σχετικά με τις αντιδράσεις του πρώην καγκελάριου, η κ. Νάλες τόνισε πως έχει επανειλημμένως εκφράσει τις διαφωνίες της με τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο κ. Σρέντερ ως καγκελάριος ευνοώντας τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της BDA, Ινγκο Κράμερ, που επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί σαφώς τους γηραιότερους εις βάρος των νεότερων που θα επωμισθούν το κόστος του, ενώ «υπονομεύει τις προσπάθειες για τόνωση της απασχόλησης μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών». Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν, πάντως, πως η κοινή γνώμη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποστηρίζει τόσο τις επίμαχες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό όσο και τα άλλα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ, όπως η σχεδιαζόμενη υιοθέτηση κατώτερου μισθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή