Επίθεση αναδυόμενων προς ανεπτυγμένες αγορές

Επίθεση αναδυόμενων προς ανεπτυγμένες αγορές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση κατά των κεντρικών τραπεζιτών και των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών εξαπέλυσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας, κατηγορώντας τους ότι δεν συντονίζουν την οικονομική πολιτικής τους, καθώς ανακάμπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα να εκθέτουν τις αναδυόμενες οικονομίες σε σημαντικούς κινδύνους. Από πέρυσι τον Μάιο, όταν ο τότε πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, υπονόησε για πρώτη φορά ότι θα αλλάξει νομισματική πολιτική περιορίζοντας τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλώντας τη ραγδαία υποτίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

«Η διεθνής νομισματική συνεργασία έχει πάψει να υφίσταται», δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας κ. Ραγκουράμ Ράτζαν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η συνεργασία που υπήρχε την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βοήθησαν τις ανεπτυγμένες να βγουν από την ύφεση. «Οι αναδυόμενες χώρες προσπάθησαν να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη μέσω τεραστίων δημοσιονομικών και νομισματικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας», υπενθύμισε ο κ. Ράτζαν. Προειδοποίησε, δε, ότι στην περίπτωση που τα ανεπτυγμένα κράτη του δυτικού κόσμου επιμείνουν πως οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνες τους μέσω οικονομικής προσαρμογής, τότε «ίσως να μην τους αρέσει το είδος της προσαρμογής που θα αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε στο μέλλον».

Την περασμένη Πέμπτη η ανακοίνωση ότι η κινεζική μεταποίηση μειώθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες πυροδότησε έναν νέο κύκλο ξεπουλήματος μετοχών και νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών. Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου που προκαλείται επειδή η Fed εγκαταλείπει σταδιακά τα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία εφάρμοζε από το 2008, έχει αλλάξει τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες όπου είχαν καταφύγει τα προηγούμενα χρόνια σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

Ηδη, αυτή την εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Τουρκίας, της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξασθένηση των εθνικών τους νομισμάτων έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους, μέχρι στιγμής, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι επενδυτές, φοβούμενοι ότι η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης θα πλήξει τις αναδυόμενες χώρες που βασίζονται στην «πείνα» της Κίνας για τις πρώτες ύλες τους, αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, προκαλώντας τους προβλήματα χρηματοδότησης τόσο των ελλειμμάτων όσο και των επενδύσεων. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στην περίπτωση της Τουρκίας κατά 4,25% στο 12%, της Ινδίας κατά 0,25% στο 8% και της Νοτίου Αφρικής κατά 0,50% στο 5,50%, αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη των οικονομιών τους. Χθες η τουρκική κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να σκληρύνει και άλλο τη νομισματική της πολιτική, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Μεχμέτ Σιμσέκ απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Η πρόεδρος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δεσμεύτηκε χθες να προβεί σε απεριόριστες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος εφόσον συνεχιστεί η εξασθένηση του ρουβλίου.

Οι κινήσεις αυτές επέφεραν σχετική ηρεμία χθες στις αναδυόμενες αγορές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο, είδηση που περιόρισε την ανησυχία που προκαλεί η επιβράδυνση της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή