Ρυθμός ανάπτυξης 3,2% για τις ΗΠΑ

Ρυθμός ανάπτυξης 3,2% για τις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,2% παρουσίασε η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2013, μια λίαν ικανοποιητική επίδοση που αποδίδεται στην εσωτερική κατανάλωση και τις εξαγωγές των ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ήταν υψηλότερος του εκτιμώμενου 3%, δικαιολογώντας τη χθεσινή απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά 10 δισ. δολάρια στα 65 δισ. μηνιαίως. Σε παγκόσμια κλίμακα, όμως, η σταδιακή αναδίπλωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed έχει πυροδοτήσει κύμα φυγής των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές διότι αναμένουν απότομη μείωση της ρευστότητας από τις ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 δείχνουν, πάντως, πως δεν υπήρξε καμία σοβαρή επίπτωση από την προσωρινή αναστολή ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στο διάστημα του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου. Βέβαια, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η έστω και μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ από το 4,1% το τρίτο τρίμηνο του 2013 οφείλεται στη μείωση των κρατικών δαπανών και τη συνακόλουθη αναστολή στη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως δεν δύναται να προσμετρηθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις από αυτήν την προσωρινή αναστολή.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 11,4% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από το 3,9% που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2013. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση παρουσίασε άνοδο κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο από το τρίτο όπου είχε ενισχυθεί κατά 2%. Αν και οι ΗΠΑ εκτιμάται πως θα προηγούνται στην κούρσα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία τα επόμενα τρίμηνα από την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων ή τον περιορισμό των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed. Στοιχεία της αμερικανικής ένωσης κτηματομεσιτών έδειξαν πτώση των πωλήσεων στην αγορά υφιστάμενων κατοικιών κατά 5,1 εκατ. τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή