Σοβαρές απώλειες στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι χρόνια, θα έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας. Τα σχετικά αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα, έως το 2030 η ανταγωνιστικότητα θα υποχωρήσει στο 1/3 από τα σημερινά της επίπεδα, για έναν κλάδο ο οποίος απασχολεί 30 εκατομμύρια εργαζομένους. Οπερ σημαίνει ότι, με την εν λόγω προοπτική, η Ευρώπη θα δει το μερίδιό της στις εξαγωγές εντάσεως ενέργειας στη διεθνή αγορά να ελαττώνονται κατά 1/3 λόγω του υψηλού κόστους, ειδικά εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενστερνιστεί την πολιτική στήριξης της πράσινης ενέργειας, κλείνοντας πυρηνικούς αντιδραστήρες και αντιτασσόμενες στην τεχνολογία άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ηγετικές προσωπικότητες του ενεργειακού κλάδου στην Ευρώπη δεν κρύβουν την οργή τους, θεωρώντας πως αυτή η προσέγγιση της Ε.Ε. στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των αναγκαίων παρεμβάσεων είναι η συνταγή για να κατακρημνισθεί η ανταγωνιστικότητα.
Βέβαια, όπως επισημαίνει στους Financial Times o ανώτατος οικονομολόγος της ΙΕΑ, Φατίχ Μπαϊρόλ, δεν είναι οι περιβαλλοντικές πολιτικές ο αποκλειστικός παράγοντας ο οποίος ώθησε ανοδικά τα ενεργειακά τιμολόγια. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ αναμένεται να διατηρηθεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικώς αναμενόταν. «Πρόκειται για ένα δομικό χαρακτηριστικό, το οποίο δεν θα εξαλειφθεί εύκολα», προσθέτει ο κ. Μπαϊρόλ. Οι τιμές για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες στις ΗΠΑ, ενώ τα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν διπλάσια. Κατά τον κ. Μπαϊρόλ, ένας μείζων λόγος του υψηλού ενεργειακού κόστους είναι οι ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου, όταν αντιστοίχως στις ΗΠΑ η άντληση σχιστολιθικού φυσικού αερίου μείωσε δραστικά τα κόστη.