Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης απομακρύνει επενδύσεις και κεφάλαια

Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης απομακρύνει επενδύσεις και κεφάλαια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τα σκάνδαλα εκτεταμένης διαφθοράς που αποκαλύπτονται στην Τουρκία προκαλούν έντονο προβληματισμό στους διεθνείς τραπεζικούς και επενδυτικούς κολοσσούς που μέχρι πρότινος αποτιμούσαν την τουρκική οικονομία ως μια από τις δυναμικότερες του κόσμου και διοχέτευαν σε αυτή τεράστια κεφάλαια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας.

Τώρα, το σκηνικό έχει αλλάξει. Η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και οι θετικές προβλέψεις, αντικαθίστανται από έντονο προβληματισμό. Πριν από μερικές ημέρες η «Κ» παραβρέθηκε σε ιδιωτική συνάντηση αναλυτών από κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λονδίνου που πραγματοποιούσαν 24ωρη επίσκεψη-αστραπή στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να σχηματίσουν συνολική εικόνα των εξελίξεων, των αιτιών που τις προκάλεσαν, και, κυρίως, των προοπτικών που διαγράφονται για τη συνέχεια.

«Πόσο σοβαρό είναι το πλήγμα για τον Ερντογάν; Θα στηρίξει τη λίρα;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεταν, και αναρωτιόντουσαν χαριτολογώντας αν θα συνεχίσει «να καταγγέλλει το λόμπι των επιτοκίων, δηλαδή εμάς;».

Τους ανησυχούσε ιδιαίτερα η δημιουργία μιας κατάστασης υπέρμετρου κυβερνητικού ελέγχου, όπου περιορίζονται τα περιθώρια κινήσεων της δικαιοσύνης. «Η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει στους επενδυτές που αναζητούν ένα σταθερό περιβάλλον. Και αυτό σημαίνει όχι μόνο λειτουργική φορολογική νομοθεσία, αλλά και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης» τόνιζαν, καθιστώντας σαφές ότι επανεξετάζουν την παρουσία τους στην τουρκική οικονομία. «Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι η επένδυσή τους δεν είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις του εκάστοτε πρωθυπουργού, αλλά τυγχάνει προστασίας από το κράτος δικαίου. Και εδώ βλέπουμε ότι η αρχή αυτή παραβιάζεται». Η διελκυστίνδα Ερντογάν – Δικαιοσύνης έχει ενεργοποιήσει αμυντικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα να αναζητούν «εναλλακτικούς προορισμούς» για τα κεφάλαιά τους. Η συζήτηση «άγγιξε» και την Ελλάδα για την οποία αν και σημείωσαν ότι «έχει δρόμο να διανύσει», εκτίμησαν ότι «αρχίζει να αποτελεί ευκαιρία». Η κρίση στην Τουρκία έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας, καθώς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δραστηριοποιούνται επενδυτές που αναζητούν μεγάλες αποδόσεις.

Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι η εικόνα της αλματωδώς αναπτυσσόμενης τουρκικής οικονομίας που είχε εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς επενδύσεων, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα. Οπως τόνισε με δηκτικό τρόπο στην «Κ» Αμερικανός αξιωματούχος στην Κωνσταντινούπολη, το «κλειδί για τον Ερντογάν είναι η οικονομία και, όπως βλέπετε, αυτή καταρρέει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT