Αντιφατικές εξελίξεις στον κρίσιμο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας τομέα της ενέργειας σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Τα πολύ καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των υδρογονανθράκων, καλά ακούγονται και τα νέα από το ανοιχτό μέτωπο με τη ρωσική Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου, όχι όμως και τα νέα από την αγορά ηλεκτρισμού, όπου η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση τόσο στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και στο μείζον θέμα της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος.
• Υδρογονάνθρακες Η νορβηγική εταιρεία PGS παρέδωσε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο ΠΕΚΑ τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών στις περιοχές Ιονίου και Ν. Κρήτης. Η επεξεργασία των στοιχείων επιβεβαίωσε ότι η περιοχή του Ιονίου έχει παρόμοιες γεωλογικές δομές με αυτές της Ν. Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου ήδη έχουν επιβεβαιωθεί αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για την αξιοποίηση των οποίων έχουν επενδύσει τεράστια ποσά κολοσσοί, όπως η Shell και η Petronas. Για την Κρήτη καλύτερη εικόνα θα υπάρχει, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, με την ολοκλήρωση της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων και αυτό γιατί από την επεξεργασία των στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει εύκολη συσχέτιση με γειτονικές γεωλογικές δομές, καθώς οι αποστάσεις από χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Λιβύη, όπου ήδη γίνονται εξορύξεις, είναι μεγάλες. Σε ό,τι αφορά το Ιόνιο τα στοιχεία εμφανίζουν ως πλέον υποσχόμενη περιοχή τη ζώνη των Παξών (ΒΔ Παξοί, δυτικά της Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων με την αποκαλούμενη Απουλία Ζώνη στη νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε ώς το Μπάρι και τη Φότζια, όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο. Δεύτερη πολλά υποσχόμενη περιοχή το Κατάκολο, που προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη νότια Αλβανία και τρίτη τα Ιωάννινα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα κοιτάσματα Δέλβινο και Κούτσοβο, επίσης στη νότια Αλβανία.
Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject» αποτελεί από την περασμένη Τετάρτη περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου και θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα στη μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου στο Χιούστον, όπου θα συμμετάσχουν 17.000 στελέχη που εκπροσωπούν περισσότερες από 1.000 εταιρείες. Η αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπαίνει την τελική ευθεία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Μανιάτη μέσα στον Μάιο αναμένεται η χάραξη των προς παραχώρηση οικοπέδων με στόχο ένα μήνα αργότερα να βγουν στον αέρα και οι σχετικοί διαγωνισμοί. Ενδεικτική του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες είναι η συμμετοχή περίπου 40 πετρελαϊκών εταιρειών στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα μεταξύ των οποίων οι, Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom και Petronas.
• Φυσικό αέριο Σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τιμή προμήθειας φυσικού αερίου κάτω από τα 400 δολ./1.000 κ.μ. και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 385 δολ./1.000 κ.μ. αερίου φαίνεται να καταλήγουν Gazprom και ΔΕΠΑ. Καταλυτική στην εξέλιξη αυτή ήταν η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο με την ελληνική πλευρά να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Διαιτησία. Η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας είναι θέμα ημερών. Δυσαρέσκεια, ωστόσο, εκφράζεται από πλευράς των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου (ηλεκτροπαραγωγοί και βιομηχανία). Οποιαδήποτε μείωση κάτω από 20% δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση τονίζουν, προτάσσοντας ως καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση τη Διαιτησία.
• ΑΔΜΗΕ Αδυναμία εκφράστηκε από κυβερνητικής πλευράς και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Υπό τον φόβο της καταψήφισης του νομοσχεδίου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και των αντιδράσεων των συνδικάτων της ΔΕΗ, απέσυρε την τροπολογία, γεγονός που καταγράφεται ως σημάδι υποχώρησης της κυβέρνησης στις γενικότερες αντιδράσεις και πιέσεις.