Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας έγινε χθες, καθώς 15 αγορές από τη Βρετανία μέχρι τη Φινλανδία, συνδέθηκαν αρχίζοντας τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό τους, από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που άρχισε τη δεκαετία του 1990.
Συγκεκριμένα οι διαχειριστές δικτύων και τα χρηματιστήρια ενέργειας 15 χωρών της Ευρώπης προχώρησαν στην πρώτη κοινή δημοπρασία τους χθες το μεσημέρι με σκοπό να καθορίσουν τις τιμές σε μια ομάδα χωρών που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 75% της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Γηραιά Ηπειρο. Οπως αναφέρει σχετικά η Υπηρεσία Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), η κίνηση στοχεύει στη σύγκλιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών, μέσω των καλύτερων ελέγχων των διασυνοριακών ροών. Πρόκειται για τη διαδικασία που είναι γνωστή ως market coupling (σύζευξη αγορών) και αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα προς την ενοποίηση των αγορών ενέργειας σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες: τη διαδικασία που ανάγκασε τις εταιρείες κοινής ωφελείας να ανοίξουν τις δραστηριότητές τους στον ανταγωνισμό τη δεκαετία του 1990.
Εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση μέσω της εμπορίας της ενέργειας ενδέχεται να εξοικονομήσει έως και τέσσερα δισ. ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές, καθώς θα διευκολύνει την αποτελεσματική ροή της ενέργειας σε όσες αγορές είναι περισσότερο αναγκαία. Οπως τονίζει ο Αλμπέρτο Ποτότσνιγκ, διευθυντής της ACER, «η σύνδεση των αγορών ευνοεί τη σύγκλιση των τιμών της ενέργειας αυξάνοντας τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και τελικά τις καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές».
Η διαδικασία σύνδεσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2006 όταν η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ενοποίησαν τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια το 2010 προσχώρησαν στην ενοποίηση αυτή η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Τώρα το εν εξελίξει σχέδιο εντάσσεται στο τρίτο πακέτο νομοθεσίας της Κομισιόν που στοχεύει στην άρση των εθνικών εμποδίων στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και φυσικά στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Οπως προδίδουν τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές σημείωσαν αύξηση 26% τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι το 2012 φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά τους τουλάχιστον από το 2007.
Παρά την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, πάντως, μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια η σύγκλιση ανάμεσα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των δύο μεγαλύτερων αγορών της Ευρώπης, Γερμανίας και Γαλλίας.
ΗΠΑ: εξαγωγή αργού
Οι ΗΠΑ προχωρούν σε εξαγωγές αμερικανικού αργού, σε περιορισμένο όγκο, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Παρά τη σχετική απαγόρευση που ισχύει από το 1975, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενέκρινε δύο άδειες για εξαγωγές αργού στη Βρετανία και άλλες δύο στην Ιταλία. Συμφωνα, άλλωστε, με το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), που είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση αιτημάτων για εξαγωγές, πρόκειται για τις πρώτες άδειες για εξαγωγές αμερικανικού αργού στη Βρετανία τουλάχιστον από το 2000 και η πρώτη για εξαγωγές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μετά το 2008. Από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, πάντως, το BIS έχει εγκρίνει 120 άδειες για εξαγωγές αργού, εκ των οποίων σχεδόν το 90% προοριζόταν για τον Καναδά. Οι άδειες αναμένεται να εντείνουν τη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και αφορά την επίμαχη απαγόρευση: η συνεχιζόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου εξωθεί ορισμένες βιομηχανίες του κλάδου στην αναζήτηση αγορών εκτός ΗΠΑ, ενώ εναντιώνονται στην άρση της απαγόρευσης ανεξάρτητα διυλιστήρια στη χώρα, που επωφελούνται από την πτώση των τιμών του εγχώριου αργού.