Η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγορεί τη Shell για απάτη

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγορεί τη Shell για απάτη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατηγορίες  εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Αργεντινής εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού της Shell, που διατηρεί μονάδα στη λατινοαμερικανική χώρα, ότι ενεργεί εις βάρος των συμφερόντων της Αργεντινής, αφού αύξησε τις τιμές στα καύσιμα. Η Shell προχώρησε σε αύξηση κατά 12% στα πρατήρια καυσίμων, τα οποία καλύπτουν το 18% της αγοράς στην Αργεντινή.

Η Shell δικαιολόγησε την αύξηση των τιμών από την πτώση του πέσο κατά 19% από τις αρχές του 2014, λόγω της μεγάλης αναστάτωσης που επικρατεί γενικά στις αγορές του αναδυόμενου κόσμου. Η προηγούμενη αύξηση της Shell στις τιμές καυσίμων ήταν της τάξεως του 6,8% και πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου. Παράλληλα, πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας La Nacion αποκαλύπτουν πως ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Αξελ Κίσιλοφ, προσέγγισε τράπεζες του εξωτερικού αναζητώντας δάνειο 10 δισ. δολάρια μετά τη μεγάλη πτώση του πέσο και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Γιοργκ Καπιτανίς, δήλωσε ότι «η στάση της Shell και του διευθύνοντος συμβούλου της είναι συνωμοτική και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας». «Η μοναδική εξήγηση είναι η απληστία», προσέθεσε εμφατικά. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Shell στην Αργεντινή, Χουάν Χοσέ Αραγκουρέν, αποπειράθηκε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος της χώρας, αγοράζοντας δολάρια σε υψηλότερη ισοτιμία από την τιμή πώλησης στις αγορές. Η Shell απέρριψε τις κατηγορίες, με την εκπρόσωπο της μητρικής από το Τέξας να επισημαίνει πως «οι υπόνοιες αυτές είναι κατηγορηματικά αναληθείς». Ο κ. Αραγκουρέν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας ότι «δεν είναι ευχάριστο να ξυπνάς σε μια χώρα που σε κατηγορεί ως συνωμότη». Σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Mitre, επισήμανε πως «το κόστος μας έχει αυξηθεί κατά 23% και εμείς έχουμε αυξήσει τις τιμές κατά μόνον 12%. Πώς μπορεί να μας κατηγορεί κανείς για απληστία;».

Η πτώση του πέσο είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα νομίσματα των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών. Η Moody’s προβλέπει ότι το πέσο μπορεί να χάσει ακόμη 50% της αξίας του μέχρι τα τέλη του έτους και ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 30%, καθώς θα εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές λόγω των «ακριβών» εισαγωγών. Στη «μαύρη» αγορά συναλλάγματος, το πέσο δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις ως προς το δολάριο. Από τα τέλη Ιανουαρίου, η κυβέρνηση χαλάρωσε τα όρια συναλλαγών σε δολάρια και αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από 6%, με στόχο να περιορίσει τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα ύστερα από τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 34%, στα 28 δισ. δολάρια. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 δισ. δολ. Οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού είναι αρκετά δυσοίωνες. Πάντως, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 28,4% το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή