Σχέδιο για ποσοτική χαλάρωση α λα ΕΚΤ

Σχέδιο για ποσοτική χαλάρωση α λα ΕΚΤ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναζητεί την υποστήριξη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη χωρίς να δανείσει νέα χρήματα στις τράπεζες, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης, την ώρα που συνεχίζεται το ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, ο κ. Ντράγκι σκέφτεται να σταματήσει να «αποστειρώνει» τις αγορές κρατικών ομολόγων που είχε πραγματοποιήσει η ΕΚΤ μεταξύ 2010 και 2012, εφόσον εξασφαλίσει την ανοιχτή υποστήριξη της Bundesbank. Στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η Φρανκφούρτη είχε αγοράσει κρατικά ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, συνολικού ύψους 208 δισ., για να κρατήσει το επιτόκιο δανεισμού χαμηλά. Προκειμένου να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ αφαιρεί το ποσό που αντιστοιχεί στις αγορές ομολόγων –σήμερα το ποσό είναι 180 δισ. ευρώ– από την υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης. Συνεπώς, αν σταματήσει η «αποστείρωση», θα προστεθούν σήμερα 180 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης μειώνοντας τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά και ενδεχομένως ενισχύοντας τον πληθωρισμό, που τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 0,7%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Ντράγκι θα προτείνει τη λήψη του μέτρου στους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης αν η γερμανική κεντρική τράπεζα αποδεχθεί να εξηγήσει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι η κίνηση θα ήταν θετική και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί υπερβολικά ο πληθωρισμός. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο κ. Ντράγκι δεν θα πάρει μέτρα στη συνεδρίαση της Πέμπτης και ότι το πιθανότερο είναι να περιμένει μέχρι το Μάρτιο. Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού, να επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, να χορηγήσει νέα φθηνά μακροχρόνια δάνεια (LTRO) ή να προχωρήσει στην αγορά τραπεζικών δανείων προκειμένου να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Ενα ακόμη ζήτημα που θα απασχολήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές και κατά πόσο η υποχώρηση των εθνικών τους νομισμάτων έναντι του ευρώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης μέσω της μείωσης των εξαγωγών και να πιέσει ακόμη πιο κάτω τον πληθωρισμό. Χθες το βράδυ, ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών υποχωρούσε κατά 0,8% και συνολικά κατά 8,3% από την αρχή του έτους, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από το 1988.

Μεγάλη έκθεση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δανείσει περισσότερα από 2,52 τρισ. ευρώ στις αναδυόμενες αγορές, ενώ το 25% της κερδοφορίας τους προέρχεται από αυτές, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στην αναταραχή που εξακολουθεί να πλήττει χώρες όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότιος Αφρική.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ιδιαίτερα εκτεθειμένες είναι έξι ευρωπαϊκές τράπεζες: BBVA (Ισπανία), Erste Bank (Αυστρία), HSBC (Βρετανία), Santander (Ισπανία), Standard Chartered (Βρετανία) και UniCredit (Ιταλία). Ωστόσο, τ’ ανοίγματα στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τραπεζική βιομηχανία καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους ενόψει των ελέγχων της ΕΚΤ. «Πιστεύουμε ότι σοκ που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές θα είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας για το 2014», εξηγεί ο κ. Ματ Σπικ, αναλυτής της Deutsche Bank. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων χωρών, θα οδηγήσει στην παύση της εξυπηρέτησης δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή