ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυση κατά της S&P για λάθος αξιολόγηση εξετάζει η Ιταλία

minysi-kata-tis-s-amp-038-p-gia-lathos-axiologisi-exetazei-i-italia-2005389

Η Ιταλία απείλησε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον του, διότι δεν αξιολόγησε επαρκώς την αξία των ιστορικών μνημείων της και την πολιτιστική κληρονομιά της. Εάν εξαρχής είχε πράξει ορθά, τότε δεν θα είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το ιταλικό ελεγκτικό συνέδριο διατηρεί την πεποίθηση ότι η S&P ενήργησε παράνομα. Μάλιστα, διερευνά την πιθανότητα να καταθέσει μήνυση για αποζημίωση της τάξεως των 234 δισ. ευρώ εναντίον του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του ελεγκτικού συνεδρίου, «ο οίκος ουδέποτε έλαβε υπόψη την ιστορία, την τέχνη ή το τοπίο, που αποτελούν, κατά γενική ομολογία, βάση της οικονομικής ισχύος της χώρας».

Η S&P απάντησε στην Ιταλία περιγράφοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως «αβάσιμους και ρηχούς». Οι έρευνες του ιταλικού ελεγκτικού συνεδρίου δεν περιορίζονται μόνον στη S&P αλλά επεκτείνονται στη Moody’s και τη Fitch. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 18 Φεβρουαρίου.

Πάντως, η Moody’s αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ η Fitch απάντησε πως έχει πράξει νόμιμα. Ωστόσο, οι έρευνες του ελεγκτικού συνεδρίου θα επικεντρωθούν περισσότερο στην υποβάθμιση της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες στην κατηγορία ΒΒΒ+ τον Ιανουάριο του 2012. Εκείνη η υποβάθμιση αποτέλεσε την επιβεβαίωση ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είχε επεκταθεί από την περιφέρεια στον πυρήνα, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας. Τότε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, είχε αναφερθεί στην υποβάθμιση της S&Ρ ως ακόμη ένα πρόβλημα που καθιστά αδύνατες κάποιες επενδύσεις.