Νέος κανονισμός της Ε.Ε. για τις μη καταβαλλόμενες διασυνοριακές οφειλές σε επιχειρήσεις και καταναλωτές

Νέος κανονισμός της Ε.Ε. για τις μη καταβαλλόμενες διασυνοριακές οφειλές σε επιχειρήσεις και καταναλωτές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά αναμένεται να είναι τα οφέλη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες από τη συμφωνία που επετεύχθη στη Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER II) αναφορικά με την πρόταση Κανονισμού για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαταγής Διατήρησης Λογαριασμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανάκτησης οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα.

Περίπου ένα εκατομμύριο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα με οφειλές από το εξωτερικό, ενώ κάθε χρόνο διαγράφονται χωρίς λόγο χρέη έως και 600 εκατ. ευρώ, επειδή οι επιχειρήσεις διστάζουν να ακολουθήσουν τις δαπανηρές και περίπλοκες διαδικασίες που θα απαιτούσε η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο ανωτέρω κανονισμός στοχεύει ακόμα στην καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, οι οποίοι ζημιώνονται όταν προϊόντα που αγοράζουν στο Διαδίκτυο από το εξωτερικό δεν τους παραδίδονται, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων-γονέων που ζουν στο εξωτερικό και αρνούνται να καταβάλλουν τη συμφωνηθείσα διατροφή.

Με το νέο κανονισμό οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το πού τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς οι οφειλέτες τους και να εκδίδουν διαταγές δέσμευσης των λογαριασμών μέχρι το ύψος της οφειλής.

«Από τα πιο σημαντικά σημεία της ελληνικής Προεδρίας είναι η επίτευξη συμφωνίας στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων επί του νομοθετήματος για την Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού, που αποτελεί προτεραιότητά μας. Μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για τις οικονομίες των κρατών-μελών να προσφέρουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους ένα σημαντικό δικονομικό εργαλείο, με το οποίο θα μπορούν να ανακτούν τις αξιώσεις τους από τους οφειλέτες τους σε διασυνοριακές υποθέσεις με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή