Το Bitcoin διαβάλλεται εκ των έσω με παράνομες συναλλαγές

Το Bitcoin διαβάλλεται εκ των έσω με παράνομες συναλλαγές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε δύο 24ωρα, ο Τσάρλι Σρεμ έδειξε δύο διαφορετικά πρόσωπα στον κόσμο. Τη μία ημέρα, ειδικότερα στις 26 Ιανουαρίου, ήταν επίτιμος ομιλητής σε συνέδριο για το Bitcoin στο Μαϊάμι, απευθυνόμενος σε ένα ενθουσιώδες κοινό. Την επομένη, πρωταγωνιστούσε σε μια πολύ πιο δυσάρεστη ιστορία. Συνελήφθη ως κατηγορούμενος για συμμετοχή σε απάτη με στόχο την εξασφάλιση χρηματικού ποσού σε bitcoin ισάξιου ενός εκατομμυρίου δολαρίων στη Silk Road, μια εταιρεία του Διαδικτύου που έκλεισε πέρυσι λόγω διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Ο ιδρυτής της Silk Road, Ρος Ούλμπριχτ, διώκεται ποινικά. Σήμερα, οι αρμόδιες αρχές στρέφονται στα ηλεκτρονικά χρηματιστήρια, που επιτρέπουν στους καταναλωτές να δραστηριοποιούνται σε «μαύρες» αγορές όπου ανταλλάσσονται πραγματικά νομίσματα σε νέα ηλεκτρονικά στο πλαίσιο παράνομων συναλλαγών.

Η σύλληψη του κ. Σρεμ εξέπληξε τους οπαδούς του Bitcoin. O 24χρονος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ηλεκτρονικού νομίσματος και δεν φαινόταν να διατηρεί σχέσεις με τον υπόκοσμο. Η δική του χρηματιστηριακή πλατφόρμα, BitInstant, έχει την υποστήριξη των διδύμων Ουίκενβος, των δύο επιχειρηματιών του Διαδικτύου που ισχυρίζονται ότι το Διαδίκτυο είναι δική τους ιδέα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ωστόσο, ο κ. Σρεμ προώθησε εντολές εκ μέρους του Ρόμπερτ Φαέλα, ο οποίος φέρεται να είναι συνυπεύθυνος με αυτόν, παρά το γεγονός ότι γνώρισε πως τα Bitcoin θα προωθούνταν σε χρήστες της Silk Road με 10% ανατίμηση. Ο κ. Σρεμ απέκρυψε, επίσης, τις εντολές αυτές από τον συνεταίρο του, ο οποίος άρχισε να υποψιάζεται πως γίνονταν κάποιες παράτυπες πράξεις. Παρείχε δε συμβουλές στον κ. Φαέλα για το πώς να παρακάμπτει τα όρια ηλεκτρονικών συναλλαγών που ισχύουν στο πλαίσιο των κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Εάν καταδικάσουν, θα εκτίσουν ποινή φυλάκισης έως και μια 30ετία.

Οι ρυθμιστικές αρχές

Οι οπαδοί του Bitcoin αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τέτοιας φύσεως περιστατικά, διότι πλήττουν το κύρος του ηλεκτρονικού νομίσματος. Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν κατασταλάξει για τον τρόπο αντιμετώπισης του Bitcoin. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα θεωρεί πως το Bitcoin είναι «ψηφιακό εμπόρευμα» και όχι νόμισμα. Στη Γερμανία θεωρείται ένα μέσο ιδιωτικών συναλλαγών και η Κίνα έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στη διαπραγμάτευση των ψηφιακών νομισμάτων.

Στις ΗΠΑ, οι Αρχές αντιδρούν βραδέως. Πέρυσι, ενέταξαν το Bitcoin στην κατηγορία των υπηρεσιών χρήματος, σαν τα εμπορικά σημεία συναλλάγματος που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των πολιτειακών αρχών. Οπότε οι πολιτειακές αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών νομισμάτων. Ολη η προσοχή είναι στραμμένη πλέον στον Μπέντζαμιν Λόσκι, επικεφαλής για τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μετά μια σειρά ακροάσεων την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Λόσκι επιθυμεί να δημιουργήσει νέους κανονισμούς για την έκδοση αδειών διαπραγμάτευσης των Bitcoin· κάτι σαν BitLicence. Υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις για την εφαρμογή της ιδέας αυτής. Ορισμένοι ανησυχούν μήπως παρεμβάλει νέα εμπόδια στη διαπραγμάτευσή του όταν οι χρήστες έχουν μία ευκαιρία να εκτελούν συναλλαγές χωρίς την προμήθεια των τραπεζών. Αλλοι θεωρούν ότι μια άδεια για τη διαπραγμάτευση του Bitcoin θα προσδώσει νομιμότητα και θα αποκαταστήσει το κύρος του νομίσματος.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT