Τον χειρότερο Ιανουάριο της τελευταίας δεκαετίας καταγράφουν φέτος οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης καθώς μειώνονται τα έσοδά τους, από τη σύναψη συμφωνιών και τις τοποθετήσεις, εξωθώντας τες να μειώσουν το κόστος. Διαψεύδεται, έτσι, η αισιοδοξία που εξέφραζαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν προσέβλεπαν στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, ιδιαίτερα της Βρετανίας, και προεξοφλούσαν θετικές εξελίξεις για τον κλάδο. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Freeman & Co., τα έσοδα από τη σύναψη συμφωνιών για συγχωνεύσεις, από δάνεια, πωλήσεις μετοχών και εκδόσεις ομολόγων για την πελατεία τους σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Aφρική περιορίστηκαν τον Ιανουάριο στα 1,17 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Παρόμοια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα έσοδα των επενδυτικών από τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιανουάριο τα έσοδά τους μειώθηκαν κατά 19% στα 2,5 δισ. δολάρια (1,8 δισ. ευρώ) επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2011. Τα στοιχεία της Freeman & Co. καταδεικνύουν πως οι προμήθειες του κλάδου στην Ευρώπη παραμένουν στάσιμες από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και βρίσκονται περίπου στο 50% του επιπέδου που είχαν φθάσει το 2007. Η εν λόγω εταιρεία ερευνών θεωρεί πιθανό να συνεχιστούν οι μειώσεις προσωπικού και αποδοχών στον κλάδο για τρίτο συναπτό έτος.
Απολύσεις
Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού τραπεζικού κλάδου, οι οποίες ζήτησαν όμως να μην κατονομαστούν, οι βρετανικές τράπεζες Barclays Plc και Royal Bank of Scotland Group ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκατοντάδες απολύσεις στο επενδυτικό τους σκέλος και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλες ομόλογές τους. Οπως επισημαίνει η Freeman, ο ευρύτερος τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει τη στασιμότητα της οικονομίας, την κατάρρευση των αναδυόμενων αγορών, που έχει πλήξει τις πωλήσεις ομολόγων, και επιπλέον τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους.