Το σχέδιο εποπτείας των τραπεζών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περίπου 130 «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, θα εποπτεύονται και θα υπόκεινται σε ελέγχους από μεικτές ομάδες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών εποπτικών αρχών από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα παραπάνω αναφέρονται στο προσχέδιο του κανονισμού για τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Οι μεικτές ομάδες «θα εποπτεύουν την καθημερινή λειτουργία, θα εκτελούν την ανάλυση κινδύνου του εποπτευόμενου οργανισμού», θα προτείνουν «τις κατάλληλες εποπτικές ενέργειες» και θα συντονίζουν τις ομάδες που θα πραγματοποιούν τους επιτόπιους ελέγχους», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει τον εποπτικό της ρόλο στις 4 Νοεμβρίου και θα μοιράζεται την ευθύνη της εποπτείας των περίπου 6.600 μικρότερων τραπεζών που υπάρχουν στην Ευρωζώνη με τις εθνικές εποπτικές αρχές των 18 κρατών-μελών.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός αποτελεί τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης στην οποία συμφώνησαν, τον Ιούνιο του 2012, οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την κρίση δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ακόμη και οι μικρότερες τράπεζες, τις οποίες θα εποπτεύουν σε καθημερινή βάση οι εθνικές αρχές, θα γίνονται αντικείμενο απευθείας ελέγχου από την ΕΚΤ εφόσον κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο τόσο στις συστημικές όσο και στις μικρότερες τράπεζες εφόσον διαπιστώσει καταπάτηση των κανόνων εποπτείας αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Τέλος, η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να εκδίδει «κανονισμούς, κατευθυντήριες γραμμές ή γενικές οδηγίες» προς τις εθνικές εποπτικές αρχές και «θα μπορεί να αναλάβει την απευθείας εποπτεία μιας ή περισσότερων μικρότερων τραπεζών αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT