Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόθεσή της είναι να συνεχιστεί η κατασκευή του "μεγαλύτερου αεροδρομίου του κόσμου" στην Κωνσταντινούπολη, παρά τη δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσεται η διακοπή των εργασιών για περιβαλλοντικούς λόγους.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, την 21η Ιανουαρίου ένα διοικητικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη διακοπή των εργασιών, κατόπιν προσφυγής των κατοίκων της περιοχής και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι το αεροδρόμιο θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Το δικαστήριο ζήτησε να γίνει νέα μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να εκδώσει την οριστική του απόφαση για το θέμα αυτό.
Ωστόσο σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών Λουτφί Ελβάν είπε ότι το έργο θα συνεχιστεί σημειώνοντας ότι η διακοπή των εργασιών είναι "προσωρινή", μέχρι να συνταχθεί η νέα περιβαλλοντική μελέτη. "Αυτό δεν επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την κατασκευή του αεροδρομίου", διαβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η Γενική Διεύθυνση των Αρχών των Αεροδρομίων (DHMI) επιβεβαίωσε επίσης, με ανακοίνωσή της, ότι πρόθεσή της είναι το έργο να συνεχιστεί.
Το νέο αεροδρόμιο, που θα αντικαταστήσει το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, θα κατασκευαστεί σε μια δασώδη περιοχή στα βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Θα έχει έξι διαδρόμους και θα μπορεί να εξυπηρετεί 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, γεγονός που θα το καταστήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, ξεπερνώντας αυτό της Ατλάντας (90 εκατομμύρια επιβάτες το 2012).
Η κατασκευή και η εκμετάλλευση, για 25 χρόνια, του αεροδρομίου αυτού, ανατέθηκε τον περασμένο Μάιο, κατόπιν διαγωνισμού, σε μια κοινοπραξία τουρκικών εταιρειών έναντι του ποσού-ρεκόρ των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.
Το τρίτο αεροδρόμιο αποτελεί τμήμα μιας σειράς "φαραωνικών" κατασκευών που ενέκρινε για την Κωνσταντινούπολη ο πρώην δήμαρχός της και νυν πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ των άλλων έργων περιλαμβάνονται μια τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο, η διάνοιξη μιας μεγάλης σήραγγας που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και δύο νέες πόλεις που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 1 εκατομμύριο κατοίκους η καθεμία.