Νέα επιτυχημένη έξοδος στις αγορές από την Πορτογαλία

Νέα επιτυχημένη έξοδος στις αγορές από την Πορτογαλία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015 προσπαθεί η πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία χθες εξέδωσε δεκαετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές. Στόχος της Λισσαβώνας είναι να βγει πλήρως από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο, χωρίς να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης ή, πολύ περισσότερο, χωρίς να ζητήσει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη.

Στην προσπάθειά της να μιμηθεί την Ιρλανδία και να απεμπλακεί πλήρως από το Μνημόνιο, η πορτογαλική κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού ολόκληρης της «περιφέρειας» που πυροδοτήθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ιρλανδίας στις αγορές στις αρχές Ιανουαρίου. Χθες άνοιξε ξανά το βιβλίο των προσφορών για ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, το οποίο είχε εκδώσει πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο. Το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ προσείλκυσε ισχυρή ζήτηση, με τις προσφορές να ανέρχονται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,11%, το οποίο είναι το χαμηλότερο που έχει πληρώσει η πορτογαλική κυβέρνηση από τον Μάιο του 2010. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 5,65% που είχε πληρώσει η Λισσαβώνα τον Μάιο του 2013, ωστόσο το επιτόκιο θα πρέπει να μειωθεί και άλλο προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμη η χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Από την αρχή του χρόνου η Πορτογαλία έχει εκδώσει ένα πενταετές ομόλογο ύψους 3,25 δισ. ευρώ στις 9 Ιανουαρίου και τώρα εκδίδει και δεκαετές για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2013.

Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι αφενός να επιστρέψει πλήρως στις αγορές μέσω και της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου και αφετέρου να σχηματίσει ένα χρηματικό απόθεμα που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πιέσεις για παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής έκδοσης η Λισσαβώνα θα έχει καλύψει σχεδόν τον μισό στόχο του 2014 για την έκδοση ομολόγων, ο οποίος είναι 11 με 13 δισ. ευρώ. Η πορτογαλική κυβέρνηση διέθετε περίπου 13 δισ. ευρώ σε μετρητά στο τέλος του 2013, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014 υπολογίζονται μεταξύ επτά και οκτώ δισ. ευρώ. «Οι ανάγκες για το 2014 έχουν σχεδόν καλυφθεί. Τώρα (η κυβέρνηση) επικεντρώνεται στην προσπάθεια να φτιάξει ένα μαξιλάρι με μετρητά για το 2015» εξήγησε μιλώντας στο Reuters η κ. Πάουλα Καρβάλιο, οικονομολόγος της Banco BPI.

«Είμαστε εποικοδομητικοί όσον αφορά την Πορτογαλία και πολύ ενθαρρυμένοι από τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνησή της προκειμένου να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα» τονίζει στο Bloomberg ο Μαρκ Ντάουντινγκ από την BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο. «Τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας κρατάνε πολύ καλά. Εχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι οι επενδυτές επιστρέφουν σε αυτές τις αγορές ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας. Πραγματικά, είναι καλό σημάδι» προσθέτει. Χθες το μεσημέρι, όταν είχε ανακοινωθεί η έκδοση του νέου ομολόγου, το επιτόκιο δανεισμού για δέκα χρόνια είχε πέσει στο 5,01%.

«Είναι εξαιρετικά καλό σημάδι το γεγονός ότι η δευτερογενής αγορά είναι τόσο σταθερή και ισχυρή» σχολίασε ο Ντέιβιντ Σνάουτς, αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank στη Νέα Υόρκη. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς ανέφεραν στο Reuters ότι τις ερχόμενες εβδομάδες υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το επιτόκιο της Πορτογαλίας να υποχωρήσει και πάλι στο επίπεδο του 4,81%, όπου είχε πέσει τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, η ύπαρξη προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Πορτογαλία θα υποστήριζε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Ωστόσο, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο επιθυμεί, για ευνόητους λόγους, να απαλλαγεί πλήρως από την παρουσία της τρόικας στα μέσα του 2014.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν η Πορτογαλία θα καταφέρει να επαναλάβει το κατόρθωμα της Ιρλανδίας και υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Λισσαβώνα να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που θα συνοδεύεται από όρους αν και όχι τόσο αυστηρούς όσο ενός κανονικού μνημονίου. Αν, όμως, η Λισσαβώνα καταφέρει να δανειστεί ξανά τους επόμενους μήνες και μάλιστα με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες πλήρους εξόδου από το Μνημόνιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT