BBC: Αμφίβολη μία νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία διαμυνήει η Βρετανία

BBC: Αμφίβολη μία νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία διαμυνήει η Βρετανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν «πιθανόν» θα εκφράσει την αντίθεσή του σε μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία, επτά μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της που είναι προγραμματισμένο για τις 18 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το BBC.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το BBC ανέφερε ότι «ο υπουργός πιθανόν θα αποκλείσει μια επίσημη νομισματική ένωση» στη διάρκεια μιας ομιλίας που είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει αύριο.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι μια νομισματική ένωση μεταξύ της Βρετανίας και μιας ανεξάρτητης Σκωτίας δεν είναι πολύ πιθανή, το γεγονός ότι ο Όζμπορν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να είναι ένας τρόπος να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση της Σκωτίας που επιθυμεί από τη μία την ανεξαρτητοποίησή της, αλλά και τη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης με τη Βρετανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες αυτές, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «μπλόφα» της βρετανικής κυβέρνησης.

«Αν αυτή ήταν η θέση του Ουέστμινστερ, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Σκωτία και την Αγγλία», σχολίασε στο BBC.

«Αυτό θα κόστιζε στις εταιρείες τους εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, θα δημιουργούσε μια τεράστια τρύπα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και θα τους ανάγκαζε να αναλάβουν το σύνολο του βρετανικού χρέους», πρόσθεσε ο Στάρτζον.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα αναλάβει ένα απροσδιόριστο προς το παρόν ποσοστό του βρετανικού χρέους.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είχε εκτιμήσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να αποδυθεί μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας προκειμένου να διατηρήσει τη λίρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή