Οι Γερμανοί αυξάνουν την κατανάλωση και ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης

Οι Γερμανοί αυξάνουν την κατανάλωση και ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που θα σημειώσει η οικονομία της το τρέχον έτος προχώρησε χθες η Γερμανία και παράλληλα προσβλέπει σε μεγαλύτερη αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Αντικρούοντας, άλλωστε, τις επανειλημμένες επικρίσεις που έχει δεχθεί για τα δυσθεώρητα εμπορικά της πλεονάσματα, η Γερμανία διατείνεται πως η αύξηση αυτή της εγχώριας ζήτησης θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της και όχι η συρρίκνωση στο εμπορικό της πλεόνασμα. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εκτιμά τώρα πως η ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, που παρέμενε στιβαρή τα πρώτα χρόνια της ύφεσης για να επιβραδυνθεί από το 2012, θα φθάσει φέτος στο 1,8%. Προεξοφλείται, έτσι, πως θα υπερβεί την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,7% ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται να φθάσει στο 2%.

Η εγχώρια ζήτηση, που πράγματι ήδη σημείωσε σημαντική αύξηση το περασμένο έτος ενισχυόμενη κατά 0,8%, εκτιμάται πως θα ενισχυθεί κατά 2,0% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ειδικότερα πως οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,1% αλλά προεξοφλεί πως θα είναι σαφώς μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 5% η αύξηση των εισαγωγών της χώρας. Επισημαίνει, έτσι, πως θα συρρικνωθεί το επανειλημμένως «ενοχοποιημένο» εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και μάλιστα πως το εξωτερικό εμπόριο της χώρας θα επιβαρύνει το γερμανικό ΑΕΠ αφαιρώντας του ποσοστό 0,1%. Στην περίπτωση αυτή θα διευκολύνει να γεφυρωθούν κάπως οι οικονομικές ανισορροπίες στους κόλπους της Ευρωζώνης, το χάσμα δηλαδή ανάμεσα στα μεγάλα πλεονάσματα της Γερμανίας και στα αντίστοιχα εμπορικά ελλείμματα των χωρών της περιφέρειας, στα οποία έχει επανειλημμένως επιρριφθεί η ευθύνη για την κρίση χρέους.

Σχολιάζοντας, έτσι, τις τελευταίες αυτές εκτιμήσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε πως «ο εγχώριος δυναμισμός της γερμανικής οικονομίας είναι καλά νέα όχι μόνον για τη Γερμανία αλλά και για τους εταίρους της στην Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, το υπουργείο προβλέπει πως θα αυξηθεί κατά 1,4% χάρη στα υψηλά επίπεδα απασχόλησης που φέρουν φέτος τον αριθμό των απασχολούμενων Γερμανών στα 42,1 εκατομμύρια άτομα με παράλληλα την αύξηση των εισοδημάτων κατά 2,7% που ενθαρρύνει τις δαπάνες. Την ίδια στιγμή ο χαμηλός πληθωρισμός που τον Ιανουάριο βρισκόταν μόλις στο 1,34% και τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ στο 0,25% αποθαρρύνουν την αποταμίευση.  Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει αύξηση των δαπανών και από τις επιχειρήσεις, με τις επενδύσεις σε εξοπλισμό να αυξάνονται κατά 4% και τις δαπάνες σε κτιριακές εγκαταστάσεις να αυξάνονται κατά 3,2%.

Η βιομηχανία

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης σημείωσε τον Δεκέμβριο υποχώρηση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, χωρίς, ωστόσο, να αναστείλει μια ελαφρά οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat, η πτώση ήταν 0,7% σε μηνιαία βάση μετά την άνοδο κατά 1,6% που είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο. Οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για υποχώρηση μόλις κατά 0,3%. Οι ίδιοι επισημαίνουν, πάντως, πως ο μέσος όρος των τριών τελευταίων μηνών του 2013 κατατείνει σε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Αιτία της μείωσης τον Δεκέμβριο ήταν κυρίως η πτώση 2,1% της παραγωγής ενέργειας και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών σημείωσε πτώση 0,1% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σημείωσαν μόνον τρεις χώρες της Ευρωζώνης, η Σλοβενία με 2,7%, η Ελλάδα με 2,6% και η Πορτογαλία με 0,7%.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, στοιχεία περί της οποίας αναμένεται να δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, εκτιμάται πως σημείωσε αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση καταγράφοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή