Αύξηση 10% στις εξαγωγές της Κίνας

Αύξηση 10% στις εξαγωγές της Κίνας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη ανακούφιση υποδέχτηκαν οι αγορές την είδηση για απρόσμενη, διψήφια αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών στην Κίνα τον Ιανουάριο. Ομως, υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου εκφράζουν προβληματισμό για τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων στο Πεκίνο, λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο διάστημα των τελευταίων ετών. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 31,9 δισ. δολάρια, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Ιανουάριο του 2013 από πέρσι και οι εισαγωγές κατά 10%. Mετά την ανακοίνωση των στοιχείων, oι δείκτες των χρηματιστηρίων και οι ισοτιμίες στην Ασία παρουσίασαν μεγάλη άνοδο, με τον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI να αναρριχάται 0,8%.

Ωστόσο, οικονομικοί παρατηρητές, όπως τα στελέχη της Royal Bank of Scotland και της Barclays, αντιμετώπισαν με δυσπιστία τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς προβλεπόταν άνοδος των εξαγωγών μέχρι 5,9% ύστερα από το 4,3% του Δεκεμβρίου. Μερίδα αναλυτών κάνει λόγο για τιμολόγια πάνω από την πραγματική αξία των προϊόντων, όπως ο Ντινγκ Σουάνκ της Citιgroup στο Χονγκ Κονγκ. Αλλοι αιτιολογούν τη μεγάλη αύξηση της εμπορικής κίνησης τον Ιανουάριο λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς, στα τέλη του Ιανουαρίου, ενώ έναν χρόνο πριν η εορταστική περίοδος είχε ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Ολοι πάντως διαπιστώνουν μια ανακολουθία συγκριτικά με τα εμπορικά στοιχεία άλλων χωρών της Ασίας. Χαρακτηριστικά στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα σημειώθηκε πτώση των εξαγωγών τον Ιανουάριο. Οπότε ορισμένοι αναλυτές αναμένουν τη δημοσίευση στοιχείων για τη ζήτηση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πάντως, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έχει καταβάλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα για την ποιότητα των οικονομικών στοιχείων, ενώ η Κρατική Υπηρεσία Συναλλάγματος έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να μη χρηματοδοτούν εταιρείες με αμφίβολες λογιστικές καταστάσεις. Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μα Τζιαντάνγκ, είχε δηλώσει πέρσι πως δεν υπάρχει καμία ανεκτικότητα για πλαστά στοιχεία.

Ρεκόρ στις πωλήσεις γης

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι πωλήσεις εκτάσεων γης στην Κίνα στη διάρκεια του 2013, φθάνοντας τα 672 δισ. δολάρια. Ωφελημένος αναμένεται να είναι ο κατασκευαστικός κλάδος μέσα στο 2014, αν και υπάρχουν ισχνές ενδείξεις επιβράδυνσης στη συγκεκριμένη αγορά, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τα έσοδα των τοπικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γης και Φυσικών Πόρων, η συνολική αξία των συμβολαίων διαμορφώθηκε το 2013 στα 4,1 τρισ. γουάν από τα 3,5 δισ. γουάν που είχαν καταγραφεί το 2011. Οι αγοραπωλησίες εκτάσεων σε ζώνες με οικοδομική άδεια, οι οποίες αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του συνόλου, αυξήθηκαν κατά 27% από πέρσι. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, έχει εκφράσει ανησυχία για την άνοδο των τιμών των ακινήτων, λαμβάνοντας μέτρα για την αναχαίτισή τους την τελευταία πενταετία. Οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών μέσα στο 2013 διαμορφώθηκε στο 1,1 τρισ. δολάρια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή