Ελεγχόμενη η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αναδυόμενες

Ελεγχόμενη η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αναδυόμενες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό έλεγχο είναι η έκθεση των διεθνών και ειδικότερα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην πρόσφατη μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Ωστόσο, ο οίκος Fitch τονίζει ότι οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν σημαντικά εάν μεταδοθεί η κρίση από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές. Περισσότερο εκτεθειμένη από όλους τους ομίλους είναι η ισπανική Groupo Santander. Η έρευνα της Fitch βασίζεται στην παρουσία διεθνών τραπεζικών ομίλων στις οκτώ πιο εύθραυστες χώρες του αναδυόμενου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Αναλυτικότερα, η Groupo Santander είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην πρόσφατη μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών, λόγω της μεγάλης παρουσίας που έχει στη Βραζιλία. Οι δραστηριότητες του ισπανικού ομίλου στη λατινοαμερικανική χώρα αντιπροσωπεύουν το 33% του συνόλου. Εξίσου εκτεθειμένη είναι η βρετανική Barclays, ιδιαίτερα με τη θυγατρική της Absa στην Αφρική. Η έκθεση της Santander στις αναδυόμενες αγορές υπολογίζεται στο 370% των βασικών κεφαλαίων της και αυτή της Barclays στην Αφρική φθάνει το 103%. Η έκθεση της ιταλικής Unicredit διαμορφώνεται στο 103% των βασικών κεφαλαίων της, ειδικότερα λόγω της παρουσίας της ιταλικής τράπεζας στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που είναι περισσότερο θωρακισμένες από τις μεγάλες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στις αναδυόμενες αγορές, ύστερα από τον περιορισμό των μέτρων στήριξης στην αμερικανική οικονομία από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fitch, η έκθεση του βρετανικού ομίλου HSBC διαμορφώνεται στο 66% των βασικών κεφαλαίων. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνεται η έκθεση της Standard Chartered.

H μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed στα 65 δισ. δολ. πυροδότησε μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων τον Ιανουάριο. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν, επίσης, φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, οι εκροές κεφαλαίων επιταχύνθηκαν με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στα νομίσματα του αναδυόμενου κόσμου, όπως στην Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Οι Κεντρικές Τράπεζες Τουρκίας, Νότιας Αφρικής και Ινδίας προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους για να αναχαιτίσουν την πτώση των ισοτιμιών τους. Ερωτήματα συνεχίζουν να αιωρούνται για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στις αναδυόμενες αγορές αφού η Τζάνετ Γέλεν, η νέα πρόεδρος της Fed, δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσει η επιχείρηση αναδίπλωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή