Επιπλέον πτώση του πληθωρισμού το 2014 «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Επιπλέον πτώση του πληθωρισμού το 2014 «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση του πληθωρισμού από τον Μάρτιο εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της ΕΚΤ προβλέπουν σημαντικά μικρότερο πληθωρισμό το 2014, αλλά σχεδόν μηδενικό κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν από τον Μάρτιο και μετά να ασκούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 0,7%, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αρνούνται ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και στη συνέχεια σταδιακή κλιμάκωση προς τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Χθες οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προέβλεψαν ότι από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, τάση που θα συνεχιστεί «τους περισσότερους από τους εναπομείναντες μήνες» του 2014. Οσον αφορά τον παγκόσμιο πληθωρισμό, στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε χθες προβλέπεται υποτονικός πληθωρισμός τους επόμενους μήνες, αλλά σταδιακή ενίσχυση του πληθωρισμού χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα.

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ προβλέπουν σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού στο 1,7% το 2016. Ωστόσο, αναθεώρησαν σημαντικά την πρόβλεψη για το 2014. Ενώ το δ΄ τρίμηνο του 2013 οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προέβλεπαν πληθωρισμό ύψους 1,5% για το 2014, τώρα αναθεωρούν την πρόβλεψή τους στο 1,1%. Η αναπροσαρμογή είναι μικρότερη για το 2015, καθώς οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προβλέπουν πληθωρισμό ύψους 1,4% από 1,6% που προέβλεπαν προηγουμένως. Οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη παραμένουν αμετάβλητες στο 1% για το 2014 και 1,5% για το 2015, ενώ για το 2016 προβλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,7%. Παράλληλα, αναθεώρησαν προς το καλύτερο την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη πιο μακροπρόθεσμα στο 1,8% από 1,7% προηγουμένως.

Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών και των επενδυτών θεωρεί ότι εντός του 2014 η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να ενισχύσει τον χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει κάτω από το 1% εδώ και τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται τώρα στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα παρουσιαστούν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, οι οποίες για πρώτη φορά θα περιλαμβάνουν και το 2016. Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Λουκ Κεν, δήλωσε ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7% τον Ιανουάριο «δεν αρκεί ώστε ν’ αποφασίσουμε αν θα πρέπει να κάνουμε κάτι» και εξήγησε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να έχουν περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή τους ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω δράση εφόσον αλλάξουν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα ή εφόσον αυξηθούν «αδικαιολόγητα» τα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αρνείται επίμονα ότι η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο να βιώσει αρνητικό πληθωρισμό και κάνει λόγο για παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων για τις τράπεζες που καταθέτουν το ρευστό τους στην ΕΚΤ, η παροχή νέων μακροχρόνιων χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες (LTRO), η αγορά δέσμης δανείων από τις εμπορικές τράπεζες και, τέλος, η υιοθέτηση πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στο πρότυπο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), δηλαδή η αγορά σημαντικής ποσότητας ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή