«Ψαλίδι» 50 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες της Γαλλίας το 2015-2017

«Ψαλίδι» 50 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες της Γαλλίας το 2015-2017

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι υπεσχημένες περικοπές, ύψους 50 δισ. ευρώ, σε βάθος τριετίας από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες όσων έχουν επανειλημμένως ασκήσει κριτική στις σπατάλες δημόσιου χρήματος στη Γαλλία. Στην τελευταία του ετήσια έκθεση, το Λογιστήριο του Κράτους επισήμανε με έμφαση την απώλεια σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε κοινή μελέτη Γαλλίας και Βρετανίας, με αντικείμενο τον σχεδιασμό μεταγωγικού αεροσκάφους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η βρετανική πλευρά εξαρχής είχε διασαφηνίσει πως το εν λόγω αεροσκάφος δεν εναρμονιζόταν με τα σχέδια του Παρισιού, τα οποία και τελικά εγκαταλείφθηκαν. Κατά το Γενικό Λογιστήριο της Γαλλίας, «επρόκειτο απλώς για μία καθαρή επιδότηση του βρετανικού προγράμματος». Γι’ αυτό και είναι σημαντικές οι δεσμεύσεις του Φρανσουά Ολάντ για χαλιναγώγηση των δαπανών, οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες επί δεκαετίες.

Η συγκράτηση των δαπανών δεν θα διορθώσει μόνο την ισορροπία στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, αλλά θα θέσει τέλος στην ιστορία ενός ιδιαίτερα γενναιόδωρου κράτους. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Γαλλία είναι η δεύτερη μετά τη Δανία στη διάθεση δημόσιου χρήματος.

Ο κ. Ολάντ, όπως ανακοίνωσε στην ομιλία του στην έναρξη του νέου έτους, σκοπεύει να εξοικονομήσει 50 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2017, ποσό ισοδύναμο με το 4% των συνολικών κρατικών δαπανών. «Το ποσό δεν είναι τεράστιο και μπορεί εύκολα να εξοικονομηθεί», επισημαίνει η οικονομολόγος Ανιές Βερντιέ-Μολινιέ του Ερευνητικού ιδρύματος Δημόσιας Πολιτικής iFrap. Οι περικοπές θα συνοδεύονται από μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως η κατάργηση των οικογενειακών εισφορών από εργοδότες και ελεύθερoυς επαγγελματίες, καθώς και η μείωση της εταιρικής φορολογίας έως το 2017.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με μαζικές διαδηλώσεις σε αυτές τις εξαγγελίες, επισημαίνοντας πως είναι υπερβολικά ευνοϊκές για την εργοδοσία. Κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ουσία δεν πρόκειται για μείωση δαπανών, αλλά για επιβράδυνση στην αύξησή τους. Οι δημόσιες δαπάνες στη Γαλλία αντιστοιχούν στο 57% του ΑΕΠ, όταν στη Γερμανία φθάνουν το 44% και ο κ. Ολάντ έχει δεσμευθεί να μειώσει το ποσοστό στο 53% το 2017.

Ενα πεδίο στο οποίο πιθανολογούνται ορισμένες από τις περικοπές, είναι εκείνο της παιδείας. Η Γαλλία, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, έχει 10,5 εκατομμύρια μαθητές και δαπανά 86 δισ. ευρώ γι’ αυτούς. Το αντίστοιχο ποσό σε κάθε μία από τις άλλες χώρες φθάνει τα 56 δισ. ευρώ, όπως παρατηρεί η κ. Βερντιέ-Μολινιέ του iFrap. Eντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών διοχετεύεται στις συντάξεις, στην περίθαλψη, καθώς και στα επιδόματα ανεργίας και στις οικογενειακές παροχές. Πέρυσι υπήρξαν κρατικές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες οδήγησαν σε κάποια εξοικονόμηση, αλλά οι αντιδράσεις σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προβλέπονται σθεναρές, αναφέρουν οι Financial Times.

Μία εναλλακτική θα ήταν να αυξηθεί η χρήση των γενόσημων φαρμάκων και να επεκταθεί η διεξαγωγή εγχειρήσεων στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας χωρίς εισαγωγή ασθενών σε νοσοκομεία. Στη Γαλλία, οι εν λόγω εγχειρήσεις φθάνουν το 40% των συνολικών έναντι του 80% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρoυν επίσημες πηγές, ο πληθωρισμός στον κλάδο της υγείας είναι δύσκολα ελέγξιμος, οπότε αναμένεται σε πραγματικούς όρους αύξηση των συναφών δαπανών κατά 2,4%. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διατηρήσει αμετάβλητα τα οικογενειακά επιδόματα και δείχνει απρόθυμη να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο, διεξάγονται αυτήν την περίοδο διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών εκπροσώπων για το θέμα αυτό. Οπως παρατηρούν, τέλος, κρατικοί αξιωματούχοι, δεν είναι εύκολο σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας να επιτευχθεί κάποια μεγαλόπνοη συμφωνία περικοπής δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή