Η Κίνα μειώνει τον στόχο για αύξηση εξαγωγών στο 7,5%

Η Κίνα μειώνει τον στόχο για αύξηση εξαγωγών στο 7,5%

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερο στόχο για την αύξηση των εξαγωγών θέτει η κινεζική κυβέρνηση για το 2014, υποδεικνύοντας ότι η χώρα μπορεί να κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ασταθούς ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία. Πηγές προσκείμενες στο Πεκίνο αποκάλυψαν ότι το οικονομικό επιτελείο διαβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 7,5% μέσα στο 2014 και προειδοποιεί τις τοπικές κυβερνήσεις να ενεργήσουν αναλόγως. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αυξηθεί κατά 7,4%, αντανακλώντας τον βραδύτερο ρυθμό την τελευταία 24ετία.

Οι συντηρητικές εκτιμήσεις του Πεκίνου παραπέμπουν στην αναταραχή των αναδυόμενων αγορών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, παρασύροντας σε μεγάλες απώλειες τους χρηματιστηριακούς δείκτες και τις ισοτιμίες σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Παραδόξως, η αβεβαιότητα στις αγορές πυροδοτήθηκε από δύο παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Αναφερόμαστε στους φόβους για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα, μια οικονομία που τελευταία έχει τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη με θετικούς δείκτες, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ήταν αντιμέτωπες με δυσμενείς συνθήκες.

Δεύτερον, η αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές οφείλεται στην απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Μόλις προχθές, στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που έδειξαν απρόσμενη αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών της Κίνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας στα 31,9 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,6%. Αυτή η απρόσμενη άνοδος αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από μερίδα οικονομικών παρατηρητών, επειδή προβλεπόταν ότι θα περιορίζονταν στο 5,9% αντί του 10,6% που ανακοινώθηκε τελικά. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για τιμολόγια πάνω από την πραγματική αξία των προϊόντων, ένα φαινόμενο που οι αρμόδιες αρχές στην Κίνα έχουν δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσουν στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή