Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αυξημένες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατατείνουν σε μείωση της ζήτησης από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ετσι το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε το απόγευμα στα 99,78 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent διολίσθαινε στα 108,35 δολ. στο Λονδίνο. Η πλειονότητα αναλυτών και διαπραγματευτών πετρελαίου που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προεξοφλεί υποχώρηση του αργού μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων αλλά και της κακοκαιρίας. Οπως επισημαίνουν, η κακοκαιρία αυξάνει μεν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά αναγκάζει πολλούς να παραμείνουν σπίτι, μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης.

Τα υψηλότερα κέρδη 4μήνου για τον χρυσό

Tα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Οκτώβριο και μετά συγκέντρωσε στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων ο χρυσός στα τέλη της εβδομάδας. Τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία συνάδουν με τις προβλέψεις, ενέτειναν την προτίμηση στον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και οι προοπτικές αναδίπλωσης της ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Fed συνέβαλαν στην κάμψη του χρυσού το 2013. Οταν οι περικοπές τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές Ιανουαρίου, επλήγησαν μετοχές και νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου. Κατά τις χθεσινές πρωινές συναλλαγές, η τιμή του χρυσού ενισχυόταν κατά 0,6% στα 1.310,70 δολάρια η ουγγιά, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα μετά τις 8 Νοεμβρίου. «Η τιμή του χρυσού δέχθηκε σοβαρά πλήγματα κατά τη διάρκεια του 2013 και, καθώς τα χρηματιστήρια δεν αποδίδουν όσο καλά αναμενόταν, ορισμένοι επενδυτές σήμερα επανεξετάζουν τις θέσεις τους σε αυτόν», επισημαίνει ο Γουάλας Νιγκ, χρηματιστής στην Gemsha Metals της Σαγκάης. «Η ζήτηση αυτή την εβδομάδα ήταν καλή, αλλά δεν επαρκεί για να συντηρήσει την ανοδική πορεία, η οποία στηρίζεται σε τεχνικούς παράγοντες».

Ομόλογα

Η έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με απόδοση 5,11%, τόνωσε ακόμη περισσότερο τις αγορές ομολόγων στη Νότια Ευρώπη. Στην ελληνική αγορά ενισχύθηκε η αξία των συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 61,25 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 70 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 7,60%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 603 μ.β., ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει ακόμη και στις 570 μονάδες βάσης. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 103,79 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,57%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή